Fındık rekoltesindeki azalış üzerine ürün bulmakta sıkıntı çeken tüccar, fındığı harmandayken almaya çalışıyor. Şu anda 6 TL 500 Kuruş ile 7 lira arasında oynayan fındık fiyatının nerede duracağı ise hiç belli değil. Tüccar fındık fiyatının yükseleceğini söylüyor ama bunu söylerken de temkinli yaklaşıyor.
2011 ürünü fındık hasadının artık sonlarına gelindi. Hasadın yüksek kesimde sürüyor. Hasadı sona eren sahil ve orta kesimde toplanan fındık ise kurutuldu ve çuvala girdi.
Türkiye'nin 2011 ürünü tahmini fındık rekoltesinin tahmini 450 bin ton civarında olması ise fındığın fiyatının tavan yapmasına nede oldu. Üretici rekoltenin az oluşundan dolayı meraklı gözlerle fiyatın yükselmesini bekliyor. Fındığın fiyatı ise hasat dönemi başladığından bu yana 6 ile 6,5 TL arasında oynuyor.
TÜCCAR ÜRETİCİNİN AYAĞINA GİDİYOR
Tüccar ise fiyatın yükseleceğini düşünüyor. Ama piyasanın şuanda karışık olduğunu ifade eden tüccar fiyatın 7 TL’nin üzerinde olacağını belirtirken fiyatın artmamasının da ihtimaller arasında olduğunu beyan ediyor. Üretici ise fındığın azlığından dolayı ihtiyacı kadarını pazara indirince fındık piyasası alt üst olmuş durumda.
Özellikle yüksel kesimli bazı köylerde fındık tüccarlarının 7 TL’den fındık almak için gezmeye başladığı gelen duyumlar arasında. Fındık fiyatının 8 TL civarına yükseleceğini düşünen ve bunu bekleyeceğini ifade eden fındık üreticisi bile var.
Yetkililer ise fındık üreticisine uyarılar yapıyor. Fındığın ihtiyacı kadar pazara indirilmesi gerektiğini ifade eden yetkililer, “fındığı satarken de birkaç yerden fiyat alsınlar ve en yüksek fiyatı verene fındığı teslim etsinler” ifadelerini kullanıyor.