Akçakoca'da düşük fındık fiyatına yürüyüşlü tepki! Fındık hasadının sona ermesinin üzerinden günler geçmesine karşılık hala Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO)'nin müdahale alım fiyatını açıklamamasına tepki gösteren üreticiler, CHP'nin öncülüğünde düzenlenen 'Fındık İçin Adalet' yürüyüşünde seslerini duyurma kararı aldı. Bu doğrultuda CHP Akçakoca İlçe Başkanı Ömer Başar'ın gerekli izinleri aldığı fındık yürüyüşü, saat 17.00’da Sapak’tan başladı.

Ellerinde pankartlarla yürüdüler

Serbest piyasada 11 TL civarında olan fındığın hak ettiği fiyata ulaşmasını isteyen üreticiler, ellerinde 'Fındık için yürüyoruz', 'Zam gelmeyen tek ürün fındık' yazılı pankartlarla yürüyüşe geçti.

'Fındık İçin Adalet' Yürüyüşü'ne CHP Düzce Merkez İlçe Başkanı Alaattin Duran, CHP Akçakoca İlçe Başkanı Ömer Başar, CHP'li eski Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak, partililer ve üreticiler katıldı. Fındık fiyatlarının devlet tarafından bir an önce açıklanmasını isteyen üreticiler, yetkililerin seslerine kulak vermesini istedi.

"Fiyatlar daha yaşanabilir boyutta olmalı"

Yürüyüş sırasında açıklamalarda bulunan Akçakoca Merkez İlçe Başkanı Alaaddin Duran, şöyle konuştu:

 "Doların alıp başını gittiği, insanların geçim sıkıntısını ciddi bir şekilde hissettiği bir dönemde, fındık fiyatlarının bu kadar düşük kalması bir siyasetçi ve üretici olarak bizi derinden sarsıyor. Onun için fiyatların daha insanca, daha yaşanabilir boyutta, insanların daha geçinebileceği bir boyutta olması temennimiz ve talebimizdir."

"Ya yol açın ya da yoldan çekilin!"

CHP Akçakoca İlçe Başkanı Ömer Başar ise şunları kaydetti:

"Fındık fiyatının açıklanmamasından dolayı üreticinin rahatsızlıklarını, üreticinin sıkıntılarını gidermek maksadıyla bir ses verelim dedik. Şu anda Akçakoca Beyazevler'den geçerken duyuruyoruz. Buradan hükümete sesleniyoruz. Fındık vatana inmiştir, üreticinin gözü, kulağı fiyatın açıklanmasındadır. Biz buradan hükümeti uyarıyoruz. "Ya yol açın ya da yoldan çekilin!" diyoruz. Bu yürüyüş tamamen üreticinin menfaatini korumak ve kollamak içindir. Üretici dolar 4.5 lirayken biz seçim döneminde fındığın 15 TL olmasını arzu ediyorduk. Ancak dolar kuru çok arttı."

Çeşitli sloganların atıldığı yürüyüş, merkez çarşıda bulunan Cumhuriyet meydanında son bulurken, CHP İlçe Başkanı Ömer Başar burada bir basın açıklaması yaptı. 

"Bu mirası bize bırakan dedelerimizi, ninelerimizi saygı ve rahmetle anıyorum"

.Başar'ın okuduğu basın metni şu şekilde:

"Kıymetli fındık üreticileri, sevgili Akçakocalılar!..Daha önceden kamuoyuna duyurduğumuz ve söz verdiğimiz üzere ''Fındıkta sömürüye son'' yürüyüşümüzü bugün gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Karadeniz'in sarp yamaç dağlarında gece - gündüz demeden, yoğun yemekleriyle açma açarak, kök sökerek, fındıklığa dönüştüren, milli servet yaratıp yıllardır ülkemize döviz kazandırılmasına vesile olan, bu mirası bize bırakan dedelerimizi, ninelerimizi saygı ve rahmetle anıyorum.

"Ne haliniz varsa görün köşesinde midir?"

Bilindiği üzere ülkemizde 5 yüz bin üretici tarafından 705 bin hektar alanda, yıllık 600 - 700 bin ton aralığında fındık üretilmektedir. 4,5 - 5 milyon kişi geçimini fındıktan sağlamaktadır. Dünyadaki fındık alanlarının %5'ine sahip olan ülkemiz dünyada tüketilen fındığın da yüzde 70'ini karşılayarak Türkiye'ye 2 2,5 milyar dolar döviz girdisi sağlamaktadır. Bu rakamlar her yıl rekolte tespit ve hasat zamanında basın yayın organlarında, fındıkla ilgili kurum ve kuruluşlar ve devletin ilgili kuruluşlarının raporlarıyla istikrarlı olarak paylaşılmaktadır. Ancak belirsiz ve istikrarsız olan sezon başında sağlıklı bir rekolte tespiti ve fiyat oluşmamıştır. Anlaşılacağı üzere fındık bu ülkenin milli servetidir. Sorulması gereken soru da şudur. Hükümet fındığın neresindedir? kimin yanındadır? 4,5 - 5 milyon fındıktan geçinen insanın yanında mı? Fındık alıcısı uluslararası 5- 6 firmanın yanında. Yoksa dikerken bana mı sordunuz kardeşim? Ne haliniz varsa görün köşesinde midir?

"Yeni politika arayışlarını zorunlu kılmıştır"

Hükümet eden politikacıların, yetkililerin üreticiyi avutmaya çabalayan vaatlerine rağmen bugün artık mızrak çuvala sığmıyor. Zira, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifler Genel Müdürlüğü'nün Nisan 2018 tarihinde hazırlamış olduğu fındık raporunda denilmektedir ki, ''fındık ürününde ülkemizde bugüne kadar uygulanan fiyat, merkezi politikalar sonucu fındık alanları aşırı genişlemiş, üretim tüketim arasındaki fark giderek artmış, ülkemizde arz fazlası stoklar oluşmuş, kamuya olan yük yıldan yıla artmıştır. Bu uygulamaların kamuya getirdiği maliyet yeni politika arayışlarını zorunlu kılmıştır.



HABER: C. ÜSTÜNER