Bu yıl havaların yağışlı gitmesi nedeni ile geç olgunlaşan fındık geçtiğimiz yıllara göre daha geç toplanmaya başlandı. Fındık sezonuna ramazan ayının da denk gelmesi ile birlikte fındık üreticileri ramazanda nasıl fındık toplanacak sorularını sormaya başladı.
Fındığa genelde ramazan bayramının ardından başlayacaklarını ifade eden fındık üreticileri fındıkların olgunlaşması ile birlikte fındık toplamaya başladılar. Bu yıl Düzce’de fındık rekoltesinin az oluşu nedeni ile fındık fiyatında artış bekleyen üretici fındık tarlalarında yavaş yavaş fındık toplamaya başlarken ramazan ayı olması münasebeti ile gün içerisinde sabah erken saatlerinden öğleye kadar çalışmayı tercih ediyor.
Fındık işçileri de ramazan dolayısı ile öğleye kadar çalışıyor. Alçak kesimlerde toplanmaya başlanan fındığın Düzce’nin yüksek kesimlerinde daha olgunlaşmaması nedeni ile ramazandan sonra başlanacağını ifade eden fındık üreticileri, oruç tutarken fındık toplamanın zor olduğuna dikkat çekiyorlar.
Bu yıl fındığın az oluşundan dolayı da fındık fiyatının 5 TL 50 kuruş civarında olmasını bekleyen üreticileri sıkıntıya sokan durum ise yaklaşan okul sezonu. Şu an fındık toplayan işçiler ile ramazan tarifesi üzerinden anlaşan fındık üreticileri öğlene kadar toplanan fındık için günlük 20 TL ödeme yapıyor.
Ramazandan sonra tarifenin değişeceği ve açıklana fiyattan işçiye para ödeneceği öğrenildi. Fındık işçileri de ramazan dolayısı ile zorlandıklarını fakat paraya olan ihtiyaçtan dolayı mecburen fındık toplamak zorunda olduklarını ifade ediyorlar.

 

Haber; R. BAL