Fındık Tanıtım Grubu tarafından düzenlenen seminer yoğun bir katılım ile gerçekleşti. Seminere Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Nurettin Karslıoğlu, TSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Büyük, Turizm İl Müdürü Özcan Budak, fındık ihracatcıları ve çok sayıda fındık üreticileri katıldı.
Seminerde ilk konuşmayı yapan fındık ihracatcısı ve Ulusal Fındık Tanıtım Grubu üyesi Ali Haydar Gören yaptı. Fındık Tanıtım Grubu Karadeniz sayesinde var. Öyle ise Karadeniz’e hizmet bizim görevimiz. Bu bölge, bu ülke hepimizin. Biz Fındık Tanıtım Grubu ve İhracatçılar olarak, Karadeniz’in kalkınmasını, fındığın alternatifi olan iş ve girişim alanlarının geliştirilmesini istiyoruz. Ne kadar önemli ve kıymetli bir ürün olursa olsun tek başına fındık Karadeniz’e yetmez dedi.
İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Bülent Balyemez’in sunduğu seminerde, turizmden tarıma, dış ticaretten sağlık sektörüne dek birçok alandaki devlet teşvikleri anlatıldı. Devlet teşvikleri ve devlet desteğinin yanı sıra, Avrupa Birliği hibeleri konularında da bilgi veren Balyemez, 2009 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla yeni yatırımlarda devlet yardımları konusunun yeniden belirlendiğini bildirdi. Bülent Balyemez, büyük ölçekli yatırımlara, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği ve yatırım yeri tahsisi de uygulandığını vurgulandığını belirterek, “50 milyon liranın üzerindeki büyük yatırımların yanı sıra, Düzce’nin de içende yer aldığı bölgede minimum 500 bin liranın üzerindeki yatırımlar da devlet tarafından desteklenmektedir” dedi.
Teşvik paketinde bölgeye yönelik yatırımlar için de; vergi indirimi, sigorta pirimi desteği, yatırım yeri tahsisinin yanı sıra, faiz desteği olanaklarının da sunulduğunu vurgulayan Bülent Balyemez, devlet teşviği ve desteklerinin değişik sektörleri kapsadığını ifade etti.
Düzce’de imalat ya da ticaret yapan bütün sektörleri ilgilendiren, yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılımın da teşvik kapsamı dahilinde olduğunu belirtti. Yurt dışında açılacak ofis, mağaza, depo ve show-roomların kirasının da devlet tarafından karşılandığını ifade eden Bülent Balyemez, pazar araştırma destekleri, ISO, CE gibi kalite belgeleri alımında da devletin teşvik verdiğini anlattı. İlglili çevreler ve Düzce'li girişimcilerin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen seminer, katılımcılardan büyük ilgi gördü. Seminer sonrası tüm katılımcılara birer sertifika verildi.