İki Oda Başkanı Manşet Programı'nda  fındıkla ilgili önemli bir tespitte bulundu. Akçakoca Ziraat Odası Başkanı ve Ulusal Fındık Konseyi (UFK)Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran'la Cumayeri Ziraat Odası Başkanı İhsan Keleş, fındığın geleceği, ülkemiz ve dünyadaki konumu hakkında önemli tespitlerde bulundular. Oda başkanları “külleme hastalığı fındığı öldürür” diyerek ilaç temini ve ilaçlama çalışmaları konusunda yetkililerin harekete geçmesini istediler.

 
FİYAT HAFTAYA OTURUR
Fındıkta yaşanan fiyat karmaşasının önümüzdeki hafta giderileceğini kaydeden Akçakoca Ziraat Odası Başkanı ve Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Üyesi Levent Şahin Başaran: ”Önümüzdeki hafta ortalarından sonra fiyat yavaş yavaş oturacaktır. Üreticinin beklediği seviyeye doğru gelecektir” dedi. Başaran, olumsuz tabloların sonunda gelinen noktayı “hüsran” olarak nitelendirdi.
 
FINDIKTA TEKNOLOJİ ŞART
Cumayeri Ziraat Odası Başkanı İhsan Keleş fındıkta arazilerin konumdan dolayı makineli tarımdan yeterli seviyede faydalanılamadığını bunun da Avrupa ile rekabette dezavantaja yol açtığını vurguladı.
“Yabancılar fındık üretimini tamamen teknolojiyle makineli tarımla yapıyorlar. Oysaki bizim Doğu ve Batı Karadeniz’de yani Türkiye’de bile ayrım oluyor. Doğu Karadeniz’deki fındık üretimi ile Batı Karadeniz arasında çok büyük fark var. Bizde makineli tarım kısmen olsa uygulanıyor ama orada hiç uygulanamıyor. Zeminden kaynaklandığı için. Bizde iş insan gücüne dayalı fındık tarımı yapıldığı için öteki ülkelerdeki rekabet gücümüz zayıflıyor. Ben fındığı 3  dolara mal ediyorsam onlar mal ediyor 1.5 dolara makineli tarım yaptığı için. Bizim burada dezavantajımız makineli tarımı yapamıyor olmamız” dedi.
 
KÜLLEME FINDIĞI BİTİRİR
Fındık bahçelerinin %80’ninde görülen Külleme hastalığının Amerikan Beyaz Kelebeğinden daha tehlikeli olduğunu ve bu hastalıkla mücadelenin devletle birlikte programlı ele alınması gerektiğini ifade eden  Keleş'i destekleyen UFK Yönetim Kurulu Üyesi Başaran, konunun vehametini şu sözlerle dile getirdi:
“Fındıkta küllenme ile ilgili bir mücadele yapılmaz ise çok samimi söylüyorum. Önümüzdeki yıl kimse bahçeye fındık toplamaya gitmesin. Ciddi anlamda bir mücadele yapılmazsa kimse fındık tarlasına gitmesin”
  
İLAÇLAMA YETERSİZ
Amerikan Beyaz Kelebeği (ABK) ve külleme gibi hastalıklarla mücadelede ilaçlamanın yetersiz olduğunu vurgulayan her iki oda başkanı yılda 2 milyar dolarlık ihraç hacmiyle milli ürün olarak başı çeken fındıkta ilaçlamada devletin işe el atması gerektiğini savundular.
 
FINDIK MİLLİ BİR ÜRÜN...
Fındığın “milli bir ürün” olarak tescil edilmesi gerektiğini vurgulayan oda başkanları, Türkiye’nin devlet politikası olarak fındığa sahip çıkmasının ve Dünya’da fındık üretiminde bir marka olmasının gerekli olduğunu vurguladılar.
 
FİSKOBİRLİK'E SAHİP ÇIKILMALI..
Fiskobirlik'in fındık üreticisinin malı olduğunu hatırlatan oda başkanları, Fiskobirlik’e sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdiler. “Biz fındıkta tekelleşmenin olmamasını istiyoruz. Fiskobirlik onu önlemek için karşılarında bir güç olursa bu tekelleşme nispeten asgariye indirgenmiş olur diye düşünüyoruz. Fiskobirlik atıl duruma düşüyorsa burada da bir eksikliğin olduğu irdelenmelidir. İdari anlamda eksiklik varsa şahısların yapmış olduğu şeyleri gidermek için devletin devreye girmesi lazım. Fiskobirlik’in işlevsiz hale gelmesinin ardında idari olarak müdürün mü hatası var? Müdürünü sen tayin et hesabı sen sor devlet olarak. Kurum kendi içerisinde atamayı kendisi yapıyorsa mutlaka eksiklik zafiyeti vardır. Hiç değilse denetimini devlet yapsın” diyen İhsan Keleş'in ardından Levent Şahin Başaran da “Birilerinin bazı şeyleri dert etmesi gerekiyor. Fiskobirlik biziz, Fiskobirlik fındık üreticileri. Burada bir zafiyet varsa üreticide bir zafiyet var. Fiskobirlik’i yönetecek insanları seçerken orada sahip çıkmak gerekiyor” dedi.