Karadeniz bölgesi Ticaret Borsalarının dördüncü Müşterek Toplantısı, bölgedeki illerin Ticaret borsası başkanlarının katılımıyla Gölyaka’da yapıldı. Toplantıya Adapazarı, Akyazı, Terme, Fatsa, Giresun, Çarşamba, Ordu, Trabzon Ticaret borsaları başkanları katılırken, ev sahipliğini Düzce Ticaret Borsası Başkanı  Nurettin Karslıoğlu yaptı.

 

Toplantının açış konuşmasını yapan Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu,  geleneksel olarak düzenlenen toplantılarda sorunlara çözüm aradıklarını belirtirken, toplantılarda temel hedefin ortak akıl ile bir sonuç almak olduğunu söyledi. Karadeniz Bölgesi’nde borsa işlemlerinin neredeyse tamamını oluşturan fındıkta yaşanan gelişmelerin tamamının kendi sorunları olduğunu dile getiren karslıoğlu, bu güne kadar iyi niyetle yapılan çalışmaların istenen sonuçları vermediğini kaydetti.

 

Aynı zamanda Ulusal Fındık Konseyi Başkanı da olan  Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Sabahattin Arslantürk, ulusal fındık konseyi olarak ilk raporlarını hükümete ilettiklerini, fındık ile ilgili uygulamaların kalıcı ve doğru olmadığını, dünyadaki gelişmeleri de dikkate almanın zorunlu olduğunu söyledi. Şili’de sistemli olarak fındık üretilmeye çalışıldığını belirten Arslantürk, üretimin komşu ülkelere ve Afrika’ ya kadar yayılmaya başladığını, bugüne kadar devletin üreticinin refahını ön planda tutan destekleme modelinin değiştirilerek, ürünün tamamını pazarlamaya yönelik kalıcı ve sürdürülebilir bir modelin ortaya konulması gerektiğini ifade etti.

 

 

Çarşamba Ticaret Borsası Başkanı Mithat Yılmaz ise, portföylerinde çok sayıda ürün bulunmasına rağmen, sonuç olarak tüm konuların fındığa dayandığını belirtti. Girasun Ticaret Borsası  Başkanı Mustafa Karadere ise, popülist politikalar nedeniyle fındık sorununu kendimizin ürettiğini, şimdi de çözmeye çalıştığımızı söyledi.

 

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Özyurt ise, toplantılarda her şeyin konuşulduğunu, ancak çözüme sıra geldiği zaman elde kalanın sıfır olduğunu dile getirdi.

 

Dördüncü Karadeniz Bölgesi Ticaret Borsaları Müşterek Toplantısı için Düzce’ye gelen başkanlar, toplantının ardından Düzce’nin tarihi ve turistik bölgelerini ziyaret edecekler.