Konu ile ilgili açıklama yapan İl Müdürü Ayhan Ünal yaptığı açıklamada; “Fındıkta hasat zamanı ve hasat şekli gerek verimliliği gerekse fındık kalitesini etkileyen önemli bir faktördür. Bu nedenle hasat en uygun zamanda ve en uygun şekilde yapılmalıdır. 2010 üretim sezonunda fındığın daldan toplanması halinde hasat zamanının sahil kuşakta 5 ağustos, orta kuşakta 10 ağustos, yüksek kuşakta ise 15 ağustostan itibaren hasat edilmelidir. Fındığın hasat olgunluğuna gelmesini gösteren kriterler bilimsel çalışmalar sonucunda tespit edilmiştir. Bu kriterler;

- Fındık zurufunda sararma ve kızarmanın % 80 oranına ulaşması,

- Fındık tanelerinin zuruf içinde dönmeye başlaması,

- Zurufun kolay bir şekilde soyulabilmesi,

- Dalların silkelenmesi sonucunda meyvelerin yarıdan fazlasının dökülmesi,

- Fındığın sert kabuğunun % 80 oranında kızarması, Fındık meyvelerinde nem oranının % 28-30 seviyelerine düşmesi Bu kriterlerin gözlenerek hasada başlanması gerekmektedir. Erken hasat fındıkta verim ve kalite kayıplarına sebep olmaktadır. Eğer zamanından önce hasada başlanırsa;

- Fındıkta randıman kaybı olmakta, dolayısı ile üretici kazancı da buna bağlı olarak azalmaktadır. -Çok önemli bir kalite kriteri olan beyazlama oranı erken hasat sonucunda düşmektedir.

- Erken hasat edilen fındıklarda kurutma sonucunda buruşukluk oranı artmaktadır. - Erken hasat sonucunda fındık meyvelerinde ham yağ oranı ve protein oranı olumsuz etkilenmektedir.

- Fındık göbek boşluğunda erken hasat sonucunda çürümeler meydana gelmektedir.

- Erken hasat edilen fındıklarda aflatosin gelişimi daha fazla olmaktadır. Genel bir kural olarak şunu söyleyebiliriz. En kaliteli fındık olgunlaşarak yere düşen fındıktır. Bu nedenle arazi şartları uygun olması halinde hasadın yerden yapılması yani meyveleri dallardan koparmak sureti ile değil de, dalların silkelenmesi sonucunda yere düşenlerin toplanması sureti ile yapılması en uygun hasat şeklidir.

Haber; R. BAL