Her fındık sezonu gündeme gelen fındıkla ilgili sorunlar gün geçtikçe kangren haline geliyor..Üretci  hem fındık tarımında hem hasatında bilimsel yöntemlerden çok, atadan duyma kural ve kaidelerle gününü geçiriyor.

FİYATTA GARANTİ  YOK DENGE DE ...!

Fındık hasatında üretici sorunların altında çaresizlik içinde çare arıyor.Her fındık toplama sezonunda gündeme gelen "fındık fiyatı" üreticiyi hiç bir zaman mutlu etmiş değil. Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar'ın "kooperatif olarak fındık alıyoruz" şeklindeki  açıklamasının ardından çevrede yaptığmız araştırmada Konuralp Fiskobirlik'te fındık alımına şahit olduk.

50 RANDIMAN FINDIK 12.25 TL.

Konuralp Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Özcan, her yıl olduğu gibi bu yılda fındık alımını gerçekleştirdiklerini belirterek "Bizim rakibiliz Kocaali Fiskobirlik" diyerek 50 randıman fındığın bugün itibarıyle 12.25 TL'sından alımın gerçekleştirildiğini söyledi.

ÜRETİCİ TADİRGİN...

Konuralp Fiskobirlik "fındık alıyoruz" derken bölgedeki üreticilerin fiyat ve kurumlar için aynı kanaatte olmadığına şahit olduk. Bazı üreticiler fiskobirlik'e bazı üreticelr de Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne güvenmiyor. "Fiyatta FİSKO rekabet yapamıyor" diye kuruma isyan eden üreticilerin yanında "FİSKO ilaçlama ve zararlıyla mücadele konusunda da bize yardımcı olmalı" diyenlerin çoğunlukta olduğuna şahit olduk.

FİSKOBİRLİK "OLMAZSA OLMAZ"

Fiskobirliğin fındık üreticisinin bir kooperatifi olduğunu dile getiren bir grup fındık üreticisi, "FİSKOBİRLİK olmazsa olmaz"diyerek ısrarcı olurken, fiyatta dengenin de fisko gibi kurumların "fiyatta rekabet" yapmasıyla mümkün olduğunu dile getirdiler.

FINDIĞI YAKARIM

Fındık üreticisin sahipsiz olduğunu vurgulayan bir üretici, geçen yılki ürünü beklettiğini de belirterek "fındık 15 TL olmadan satmam" diyerek " fiyat bu şekilde kalırsa fındığı odun fiyatına yakarım daha karlıyım" diyerek isyan edenlerde mevcut.

Her halükarda fındık üreticisi tedirginlik içinde biten sezonu uğurlarken, kış masraflarının kapıda olduğu bugünlerde üretici tutunacak bir dal arıyor. Üretici kendisine sahip çıkacak bir irade ve fiyatta güven ve istikrar bekliyor.