Geçen yıl 825 bin ton olan fındık rekoltesi bu yıl 450 bin tona düşecek. Üretici fiyatın 10 liraya çıkarılsa bile kayıpların karşılanamayacağını söylüyor.
Bölge farklı desteklenmeli

Geçen yıl 825 bin ton olan fındık rekoltesi bu yıl 450 bin tona düşecek. 
Üretimin düşmesi bölge ekonomisini de zora sokacak Üretici fiyatın 10 liraya çıkarılsa bile kayıpların karşılanamayacağını, bu yüzden bölgenin farklı şekilde desteklemesini istiyor... 

Karadeniz ekonomisinin can damarı olan fındık bu sene yüz güldürmeyecek. 2 milyon üreticinin ekmek kapısı olan ve aileleri ile birlikte 8 milyon kişiyi yakından ilgilendiren fındıkta bu yıl yüzde 50'ye yakın rekolte düşüklüğü bekleniyor. Geçen yıl 825 bin ton olan fındık üretimi bu yıl donun yanı sıra, rüzgar ve kuraklık gibi sebeplerde bu yıl 450 bin ton civarında olması bekleniyor.  Rekoltede yaşanacak düşüş de bölge ekonomisini büyük oranda olumsuz etkileyecek. Geçen TMO fındığı 3.9 ile 5.5 lira arasında değişen fiyatlarla satın aldı. Tüccarın da üreticiye verdiği fiyat da eklenince geçen yıl bölge ekonomisine bir yıl içinde 1.1 milyar dolardan fazla kaynak girişi oldu. Ancak bu yıl rekolte düşüklüğü nedeniyle bölgeye girecek para oldukça azalacak. 

Özel teşvik şart 

Bölgede fındığa bu yıl 5.5 -6 lira arasında fiyat verilmesi bekleniyor. Ancak devlet ne kadar fiyat verirse versin sonuçta kayıpların karşılanmayacağı da bir gerçek. İşte bu noktada bölge üreticisinin bazı talepleri var. Ordu Ziraat Odası Başkanı Nevat Avcı, “Yüzde 50 üretim kaybının olduğu yerde siz fındığı 10 lira verseniz bile kayıplar telafi edilmez. Bölge fındığa endeksli kalmamalı. Son teşvik paketinde bize moral verdi. Ancak teşvik paketinin sonuçları kısa zamanda alınmaz. Bu yüzden devletin bu bölgeyi farklı şekilde desteklemesi gerekiyor” dedi.