Fındık bahçelerinin ana zararlısı olan fındık kurdu ile mücadelede üreticilerin izlemesi gereken yol anlatıldı. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, fındık kurduna karşı yapılan mücadelelerden birinin kültürel mücadele olduğu belirtilerek, bahçe çapalanmasıyla yapılan bu mücadelenin böcek yoğunluğunun azalmasında etkili olduğu kaydedildi.

Kimyasal mücadele yönteminde ise, meyvelerin zararlılardan korunması amacıyla bahçelerin ilaçlanması gerektiği bildirildi. Yapılan açıklamada, kimyasal mücadele yapılacak bahçelerde mutlaka ön sayım yapılmasına dikkat çekildi.

Fındık kurdunun fındık üretilen bölgelerde yaygın olmakla birlikte fındık üretimi yapılan alanların yarısında mücadeleyi gerektirecek yoğunluk bulunmadığı için üreticilerin gereksiz ilaçlama yapmaması istendi.

Bölgemizde ise fındık kurdu ile kimyasal mücadele, ova ve sahil kesimde 1-10 Haziran, yüksek kesim ve kuzeye bakan yönlerde 5-15 Haziran tarihleri arasında yapılacak. Fındık kurdu ile kimyasal mücadele en fazla 10 gün içinde bitirilecek.

İlaçlama başlamadan önce arıcıların arılarını ilaçlama sahası dışına çıkarmaları istenirken, insan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlı bahçelerde hayvan otlatılmaması ve meyve yenmemesi konusunda da uyarıda bulunuldu.

Haber; R. BAL