Fındık üreticisi sezona yine sorunlu girdi. Hasat mevsiminin başlamasıyla beraber, fiyatın ne olacağı konusunda da bekleyiş başladı. Düşük fiyat nedeniyle geçen sene fındıktan umduğunu bulamayan üretici, bu yıl yüksek fiyat beklentisi içinde. Fındıkla ilgili sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan açıklamalarda da fındık fiyatının yüksek tutulması üreticiyi umutlandırdı.

Fındık Üreticileri Sendikası (Fındık Sen) Genel Başkanı Kutsi Yaşar, fındığın fiyatının destekleme hariç 7, 25 lira olması gerektiğini söyledi. Kutsi Yaşar, yaptığı açıklamada, sendikalarının, kurulduğu 2004 yılından bu yana, her hasat öncesi fındık referans fiyatlarını açıkladığını hatırlattı.

2011 ürünü fındık referans fiyatın hesaplamasında dünyada yetişen diğer ürünlerin fiyatlarının hesaplanması kriterlerini esas aldıklarını vurgulayan Yaşar, "Yani fındık maliyet fiyatı üzerine yüzde 25 kar payı ve onun da üzerine dört kişilik çekirdek ailenin yaşam standardını esas alan yüzde 20'lik insanca yaşama payı ekleyerek fındık fiyatını hesapladık. Fındık rekoltesinin oldukça düşük olması sebebiyle hasat giderlerini azaltarak ve AKP Hükümeti'nin enflasyon hedeflerini baz alarak hesaplamalarımızı yaptık. " dedi.

"Hal böyleyken bile bir kilogram fındığın ortalama çıplak maliyeti 5, 81 lira olarak çıkmaktadır. " diyen Yaşar, "Ortaya çıkan bu maliyet fiyatının üzerine yüzde 25 kar payı artı yüzde 20 insanca yaşama payını eklediğimizde bir kilogram fındığın referans fiyatı 8, 75 lira olmalıdır. Fındık üreticileri 1, 50 lirasını destekleme kapsamında aldıklarından piyasada oluşacak fiyat en az 7, 25 lira olmalıdır. " diye konuştu.

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran da yaptığı açıklamada, fındık üreticileri biraz sabrederse fındığın fiyatının 8-10 lira olacağını belirtmiş, üreticilerin ürününü biraz elinde bulundurup, fiyatları kontrol etmelerini istemişti.

Haber; H. İŞCAN