Düzceli fındık üreticileri, bu sezon alın terlerinin karşılığını almak için umutlu bir şekilde fiyat açıklamasını bekliyor. Geçtiğimiz yıl Giresun kaliteli fındığın taban fiyatı 17 lira, levant kalite fındığın kilogramı ise 16 lira 50 kuruştan alınırken, 2020 yılı için fiyatların 20 TL’nin üzerine çıkması isteniyor.

Beklenti: Maliyetler yükseldi, fiyat da yükselsin

Düzce’nin önemli geçim kaynağı olan fındıkta bakım ve işçi giderleri göz önüne alındığında önceki senelerde fiyatın maliyeti karşılamadığı üzerinde duran üreticiler, hüsrana uğramaktan korkuyor.Özellikle koronavirüs salgınının her kesim gibi çiftçileri de olumsuz etkilediği bilinirken, artan maliyetler nedeniyle devletten yüz güldürecek bir fiyat gelmesi için heyecanlı bekleyiş sürüyor. Fındıktan emeğin karşılığının alınması için fiyatın 25 lira civarında olması gerektiğine işaret edilirken, böylelikle bu kez kazananın üretici olacağına dikkat çekiliyor.

Öztürk 25 TL’ye işaret etmişti

Geçtiğimiz haftalarda Öncü Haber mikrofonuna değerlendirmelerde bulunan Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, fındık veriminin şu ana kadar Düzce’de iyi gittiğine dikkat çekerek, şöyle konuşmuştu:“Fındık fiyatlarının önümüzdeki sezon 24-25 TL olacağı bilgisi bize ulaşıyor. Fındık verimimiz şu ana kadar hava şartlarından dolayı gayet iyi gidiyor. 2020 yılı ürünümüzün de iyi olacağı yönünde tahminde bulunuyoruz. Ziraat mühendislerimizin de arazide yaptığı çalışmalar neticesinde bir sıkıntının olmadığını ve verimimizin yüksek olacağını söylüyorlar. Biz genel merkezimizle görüşme yaparken, özellikle ben Genel Başkanımıza şunu söyledim; ‘Bu sene fındık için il dışından işçi gelemez ise, bizim 80 bin ton fındığımızın yarısı bahçede kalır, toplayamayız. Mutlaka il dışından işçi gelmesi gerekiyor’ dedim. Bu konudaki çalışmalar devam ediyor. Yüzde 90 il dışından fındık işçilerimiz gelecek, hiç kimse endişeye kapılmasın.”