Düzce’nin büyük fabrikalarının birinde 80 işçinin gıda zehirlenmesi ile hastaneye kaldırılması gözleri yemek şirketlerine çevirdi. Toplu Yemek Şirketlerinden gelen yemekler ne kadar insan sağlığı ve dengeli beslenme açısından güvenilir, iyi denetleniyor mu, korsan mı, eğitimli personel çalıştırılıyor mu gibi birçok soruyu da gündeme getirdi.

Gıda Fiyat Artışı Firmaları Zorluyor

Son dönemde gıda fiyatlarındaki büyük artış yemek firmalarını zor durumda bıraktı. Kalite ve malzemeden eksiltip fiyat düşürerek rekabet eden, hijyen şartlarını hiçe sayan merdiven altı şirketler türediği söyleniyor.Yasal düzenlemeler yoluyla standartlar yükseltilirken, giderek sayısı artan merdiven altı yemek üretim firmaları, halkın sağlığı ile acımasızca oynarken, günlük ticari kaygılar ile gıda güvenliği ve kamu sağlığını hiçe sayılıyor.  İnsan sağlığını hiçe sayarak düşük/kötü kalitede ürünleri kullanan merdivenaltı yemek sektörüne yönelik gereken denetimler yapılmadığı taktirde, kamu sağlığı açısından telafisi mümkün olmayan sonuçların ortaya çıkması kaçınılmaz olarak görülüyor.

Denetim var mı?

Uzmanlar, başta kanser olmak üzere, giderek artan mide ve bağırsak rahatsızlıklarının önüne geçilemeyeceğini dile getiriyor. Bu sebeple insan hayatıyla oynayan bu tür işyerlerinin ve buralardan hizmet satın alanların İl ve ilçelerdeki Tarım Müdürlüklerinin gıda kontrol şubeleri ile Sağlık Müdürlüklerinin halk sağlığı şubeleri tarafından sıkı denetimlere tabi tutulması gerekiyor.  Yaşanan son zehirlenme olayı, hizmeti alınan kurumda tesise giren her hammaddenin güvenliği ve Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’ne uygunluğunun denetimi mutlak surette yapılması gerektiği görüşünü ortaya çıkıyor. Bu konuda da ilgili mercilere gözler çevriliyor.

Düzce’de kaç yemek şirketinin ruhsatlı, denetimler ne kadar sıklıkla yapılıyor, bugüne kadar ne kadar denetim yapıldığı gibi sorular şimdilik cevap bekliyor.

Haber;S.KAŞKIR