Kamuoyunda ‘Vergi Affı’ olarak bilinen, “6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun” 19 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Vatandaşların devlete ait borçlarını yapılandıran söz konusu kanun çerçevesinde vergi, ceza ve harçların gecikme cezaları silinerek, peşin ve taksitle ödeme imkânı sağlanıyor.


Başvuru süresinin giderek daralmasına bağlı olarak hükümetten ve kamu kurumlarından vatandaşlara uyarı niteliğinde bilgilendirmeler art arda geliyor. Yapılan açıklamalarda başvuruların 1 Eylül itibarıyla başladığı hatırlatılarak, “Kanundan yararlanmak isteyen vatandaşlarımızın 31 Ekim 2016 mesai bitimine kadar başvurması gerekiyor” denildi.


‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 sayılı Kanun’ çerçevesinde belediyelere olan borçlar da yeniden yapılandırılacak. Buna göre; emlak, eğlence, haberleşme, elektrik tüketim, ilan ve reklam, çevre ve temizlik vergisi, harçlar ve ücretler, katı atık toplama ve bertaraf ücreti, su ve atık su alacakları kapsamında belediyeye borcu olan vatandaşlar bu kanundan yararlanabilecek. Kanundan yararlanmak isteyen vatandaşların Ekim ayı sonuna kadar bulundukları il, ilçe ya da beldenin belediyesine başvurması gerekiyor. Yapılandırmadan yararlanmak isteyenler, borçlarını peşin ya da 6, 9, 12 veya 18 taksitle ödeyebilecek.


İsteyen peşin, isteyen taksitli ödeyebilecek


30 Haziran 2016 tarihinden önceki dönemlere ait vergi, ceza, resim ve harçların yapılandırılmasını içeren 6736 sayılı Kanun çerçevesinde, vergi ve borçlara ilişkin vergi zıyaı cezası ve uygulanan gecikme zammı tamamen silinecek. Borcu olan vatandaşlardan isteyenlerin peşin, isteyenin taksitli ödeme yapabileceği uygulama kapsamında ödenmesi gereken taksitlerden ilk ikisinin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi, bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi, süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin geç ödeme zammıyla birlikte son taksiti izleyen ayın sonuna kadar da ödenmemesi halinde, kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecek.