Fındıkta tarlalara girmek için gün sayılan Karadeniz Bölgesi'ne iki önemli uyarı yapıldı. Her fındık sezonunda olduğu gibi bu sezon da emnate fındık verilmemesi yönündeki çağrılar yinelenirken, ayrıca fındık hasadının ağustos ayının 20'sinden sona yapılmasını tavsiye edildi.

Çiftçileri temsil eden en büyük sivil toplum örgütü olan Türkiye Ziraat Odaları Birliği'ne bağlı odaların başkanları şu günlerde tek tek basın açıklaması yaparak, "Emanete fındık vermeyin!" açıklamasında bulunuyor. Üreticilerin fındıktan zarar etmemesi için bu yönde bir beyanat da Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk'ten gelmişti. Öztürk, Öncü Haber'e özel yaptığı değerlendirmelerde, “Çiftçilerimizden emanete fındık vermemelerini bekliyoruz. Emanete verdikleri yerle aralarında fiyat konusunda anlaşmazlık çıkıyor. Yılbaşına doğru fiyatın yükselmesi için emanete fındık verilmemeli.” demişti.

Önceki yıllarda emnate fındık veren yetişticiler nedeniyle fındığın beklenen fiyatın çok altında kaldığına işaret eden yetkililer, "Emanete fındık verilmediği takdirde fındık fiyatı kesinlikle daha da artacak. Üreticilerimiz bundan emin olsunlar. Hiç kimse bedelsiz emanete fındık bırakmasın. Kimse emanete fındık bırakmazsa fiyattaki yükseliş hızlanır." ifadelerini kullandı.

Fındık üreticilerine hasat uyarısı

Üreticilere bir uyarı da fındık hasadı tarihi ile ilgili geldi. Fındık hasadının ağustos ayının 20'sinden sona yapılması tavsiye edildi.

Düz arazide fındık hasadı yapacak olan üreticilere ayın 20'sinden sonra hasada başlamalarını önerilirken, bunun nedeni fındığın tamamen olgunlaşması olarak açıklandı. Olgunlaşan fındığın dalından düştüğü için dalından toplama sorunu kalmayacağı ve bunun da işçi maliyetini düşeceğine dikkat çekildi. Ayrıca böylelikle fındığın kaliteli ve olgunlaşmış halde toplanacağı vurgulandı.

FİSKOBİRLİK 19 Ağustos'ta alıma başlayacak

Öte yandan Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, FİSKOBİRLİK olarak 19 Ağustos Pazartesi günü tüm bölgelerde piyasaya girerek alımlara başlayacaklarını söyledi.

Bayraktar, yeni mahsul fındık alımı için tüm hazırlıkları tamamladıklarını belirtti.

Alımlarda yine peşin ve emanet sistemini uygulayacaklarını vurgulayan Bayraktar, isteyen çiftçilerin fındık bedellerini hemen alabileceğini ifade etti.

Bayraktar, arzu edenlerin ise ürünlerini daha sonra değerlendirmeleri adına emanete bırakabileceklerini dile getirerek, birliğin tüm depolarının emanet için üreticilerin kullanımına sunulduğunu aktardı.

FİSKOBİRLİK olarak 19 Ağustos Pazartesi günü tüm bölgelerde piyasaya girerek alımlara başlayacaklarına bildiren Bayraktar, "Ekiplerimiz, depolarımız hazır. Alım gününü bekliyoruz. Serbest piyasada oluşacak fiyatın bir miktar üzerindeki rakamdan fındık alımı yapacağız. Getirilecek tüm ürünü kabul etmeye hazırız. Finansman sorunumuz bulunmuyor." dedi.

Haber: C. ÜSTÜNER