Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından uzun bir süre açıklanması beklenen fındık fiyatı Cumartesi günü açıklanmış, açıklanan fiyat üreticileri büyük hayal kırıklığına uğratmıştı, Açıklanan fiyatla birlikte Düzce'deki siyasi parti liderleri ve sivil toplum kuruluşları da açıklanan fiyata tepki göstermişti. Hatta bazı bölgelerde 4 YTL olarak açıklanan fiyatı üreticiler protesto etmişti.

Bugün de Toprak Mahsulleri Ofisi fındık alımlarına başladı. Alımların ardından 25 gün sonra üreticilere fındık paraları verilirken ürettiği fındığı 1 tonun altında olan üreticilere ise paraları alımdan 5 gün sonra ödenecek.

Alımların da başlamasıyla birlikte bölgelere göre fındık taban fiyatları da belli oldu. Giresun kalite kabuklu tombul fındığın alımı Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından da belirtildiği gibi Eylül ayında 4 YTL, Ekim ve Kasım aylarında 4.5 YTL, Aralık ayında ise 5 YTL olacak. Levant kalite kabuklu tombul fındık alımları ise Eylül'de 3.9 YTL, Ekim ve Kasımda 4.4 YTL, Aralık ayında ise 4.9 YTL olarak belirlendi.

Düzce'de de üretilen ve çoğu bölgede bu şekilde yetiştirilen kabuklu sivri fındık ve diğer kabuklu fındık alımları ise Eylül ayında 3.7 YTL, Ekim ve Kasım ayında 4.2 YTL, Aralık ayında ise 4.7 YTL olarak belirlendi. TMO'nun fındık alımlarına başlamasına rağmen üretici borçlarını ödemek için daha önce fındığını tüccara sattığından TMO alımlarının beklenenden düşük bir seviye de olduğu da dikkatlerden kaçmadı.