Fındık fiyatına bir tepki de Cumhuriyet Halk Partisi Akçakoca İlçe Teşkilatı Başkanı Selçuk Yanmaz'dan geldi. Yanmaz, açıklanan fındık alım taban fiyatı ile ilgili olarak açıklama yaptı.

Fındık fiyatı ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Yanmaz, açıklanan fiyatın beklenen bir fiyat olmadığını ve piyasadaki beklentinin 5,50 YTL olduğunu söyledi. Ak Partili siyasetçilerin her defasında iyi bir fiyat açıklanacağı yönünde açıklamalar yaptığını ifade eden Yanmaz, '' Bizde Fındık üreticisiyiz. Ama maalesef olmadı, beklenilen fiyat açıklanmadı. Biz 6,50 YTL fiyat vermiştik. Ama halkımız daha az fiyat veren bugünkü iktidar partisinde teveccüh buyurdu ve birinci parti çıkardı. Bu tüm Karadeniz’de böyle oldu. Aynı şekilde benim partim fındığa bu fiyatı verseydi, ben kendi partimin en sert muhalifi olurdum. Karadeniz bölgesindeki iktidar partisi milletvekillerinin hiçbir hataları olmadığını düşünüyorum, çünkü yaptırım güçlerinin olmadığını biliyorum. Batı Karadeniz ürünü için Sayın Bakan fiyat açıklamadı. Gazetecilerin soru sormasına izin bile vermedi. Batı Karadeniz ürününü 3 - 3.50 YTL edeceğini söylemezdi tabi. Giresun fındığı ile bizim fındığımız arasında 25 yeni kuruşluk bir fark var, yüzde 4'lük kesintiyi de buna ekleyin, rekolte düşüklüğü de. Batı Karadeniz ürününe en fazla 3 - 3,50 YTL arası fiyat biçilebilir'' dedi.

Açıklanan fiyatın neye dayandırıldığını merak ettiğini belirten Yanmaz, '' Merak ediyorum neye dayanarak bu fiyat açıklandı. Devlet eğer isterse, bu fındığı değerlendirir. Ama liberal ekonomi ve serbest piyasa koşullarına fındığı mahkûm ederseniz, sonuç bu olur. Bu açık ve nettir ki, fındık bir getirim haline dönüşmüştür. Birilerinin cebine girecek. Bakın 3,80 YTL'den fındığın önceden satış yapıldığını biliyoruz, bunu yapanlar büyük tüccarlar.

Bir şeye dayanmadan bu satışı yapamazsınız. Eğer bugün fiyat 5 yada 6 YTL olarak açıklansaydı kim zarar edecekti. İşte bu tüccarlar. Tüccarlar zarar edeceğine vatandaş ediyor bu kadar basit. Bugün Maliyeti, fındığın zaten 3,50 YTL olarak hesaplanıyor. Bu fındık şimdi 3,50 YTL'ye satılamaz. İyi niyet aramak mümkün değil. Açıklanan fiyat önceden satış yapmış yani alivre tüccarın belirlediği fiyattır'' şeklinde konuştu.

Başkan Yanmaz, fındıkta gizli bir kota uygulanacağını daiddia ederek, ‘’Bugün toplanan fındığın zaten üçte biri emanet veya avans olarak pazara indi. Okullar açılıyor, Ramazan ayı geldi, işçi giderleri ödenecek. Kimse 5 YTL'den fındık satacağım diye fındığını bekletemez. Zaten fındığını bekleteceği bir yer yok. TMO 1 Eylül'de randevu alacak ve ödemelere 25 gün sonra başlayacak. Günlük ne kadar fındık alınacağı belli değil. Kimse kolay kolay fındığı bekletemez. Açıklanan bu fiyatın ardından da tüccardaki fiyatların oynaması mümkün değil. Bakın birde bu yeni randevu sistemi ile fındıkta gizli bir kota uygulamasına gidilecek. Evet, bir günde şu kadar fındık alalım düşüncesi ile fındığa kota uygulanacak. Zaten sayın Bakan Yaklaşık 235 bin ton fındık alınacağını açıkladı. Bu 235 bin ton günlük belirli limitlerle doldurulacak. Bunun adı da gizli kotadır’’ diyerek sözlerini tamamladı.