Yazın son hasat sebzeleriyle kış aylarında tüketmek için kurulan turşular kış hazırlıklarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Turşu kurma mevsiminin yaşandığı şu günlerde vatandaşlar pazarların yolunu tutuyor. Ancak havaların soğuması ve mevsim geçişi dolayısıyla pazarlarda meyve ve sebze fiyatları yükselişe geçti. Özellikle turşuluk malzemeler pazarda cep yakıyor. Her pazartesi günü Aziziye Mahallesi'nde kurulan pazarda hem alıcıların hem de satıcıların nabzını yokladık. Pazarcılar bayram sonrasında genel olarak satışların durgunluğundan dert yanarken, vatandaşlar ise karnabahar ve biber başta olmak üzere sebze-meyve fiyatlarındaki artıştan şikayet etti. İşte pazarda mikrofon uzattığımız vatandaşların görüşleri...

BAYRAM SONRASI DURGUNLUK VAR

“Genel olarak piyasa bayram sonrası durgun. Vatandaş ve memur kesiminin bayram sürecinde yaptığıı fazla harcamalar ve köylünün fındık fiyatlarından yana sıkıntısı satışları etkiledi. Önümüzdeki günlerin ne göstereceğini yaşayıp göreceğiz. Genel olarak fiyatlar hareketli bir de geçiş dönemi olduğu için fiyatlar normal olarak yükseliyor. Alım gücü düşük vatandaş beklenti içerisinde... Tarım sektöründe özellikle pirinç, buğday, mısır ve fındık bizim bölgemizin geçim kaynağı ancak fiyatlar aşağı düşüyor.”

SATAMAYINCA MAĞDUR OLUYORUZ”

“Önceki yıllara bakarak şuanki turşuluk sezonunda durum biraz daha iyi... Fiyatlar her geçen gün geri geliyor. Fiyatlar da düşüyor satış da düşüyor. Mesela şuanda yeni çıkan karnabahar, üzüm ve kavun dışarıya bakarak en pahalı ürünler. Örneğin karnabaharın tanesi 5 TL. Alıcı memnun şuanda fiyatlarımız düşüyor. Satamayınca biz mağdur oluyoruz.”

GEÇİŞ DÖNEMİNDE FİYATLAR YÜKSEK”

“Piyasa bayram sonrası durgun. Fiyatlar hareketli. Geçiş döneminde fiyatlar yüksek ancak bu durum normal. Alım gücü düşük.”

“Fiyatlar düşük ancak alan yok. Ekonomide sıkıntı var, çark dönmüyor. Satışlar durdu. Domates ve biber yüksek çünkü sezonu bitiyor.”

VATANDAŞLAR MARKETLERİ TERCİH EDİYOR”

“Satış olacak diye tezgahta bekliyoruz. Vatandaşlar marketleri tercih ediyor. Markette elma 3-4 lira burda 1 lira. Orada seçiyorlar diye gidiyorlar. Herkesi pazara davet ediyoruz. Ancak pazardaki esnaf arkadaşlar kendine çeki düzen vermeleri gerekiyor. Müşteriye “Hoş geldin. Buyrun” şeklinde karşılamalarla iyi davranılmalı.”