İtalyan tarımcılar, Türk fındığını ithal edilen en tehlikeli ürünler listesine koydu, bu duruma Türkiye sessiz kalmadı. Türkiye piyasasındaki fındığın neredeyse yarısını İtalyan çikolata devi bir firmanın aldığı bilinirken, İtalyan Tarımcılar Derneği'nin söz konusu kararına ilgili kesimlerden "politik" ve "manipülasyon oluşturma" şeklinde tepkiler geldi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de "Dünya Gıda Günü" etkinliğinde gündemdeki bu konuya ilişkin basın mensuplarının sorularını cevapladı.
 
"TÜRK FINDIĞI GÖNÜL RAHATLIĞIYLA TÜKETİLEBİLİR"
 
Bakan Çelik, İtalyan Tarımcılar Derneği Coldiretti'nin Türk fındığını ithal edilen en tehlikeli ürünler listesine koymasına ilişkin soruya, "(Fındık) Gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Bunlar büyük ölçüde politik değerlendirmelerdir, piyasayı etkileme değerlendirmeleridir. Bunlara kulak asılmaması gerekir. Herkes pazar elde edebilmek için bu şekilde kampanyalar yürütüyor. Bunların aslı astarı yok." diye konuştu.
 
FINDIKLA İLGİLİ ÖZEL BİRİM OLUŞTURULDU
 
Fındıkta üretici satış fiyatının 11 lira seviyesinde olduğuna dikkati çeken Çelik, üreticiye desteklerini sürdürdüklerini ve fiyatların yükseleceğini söyledi. Çelik, ayrıca sektör temsilcileriyle görüştüklerini, bakanlık bünyesinde fındıkla ilgili özel birim oluşturduklarını kaydetti.
 
"KALİTESİZ MAZOT KULLANIMININ ÖNÜNE GEÇECEĞİZ"
 
Mazot fiyatında yapılan indirime de değinen Çelik, bu konuda çok yoğun bir çalışma yaptıklarını söyledi. Mazot desteğiyle kalitesiz mazot kullanımının önüne geçeceklerini ifade eden Çelik, bunun çevre kirliliğini de önleyecek bir karar olduğunu dile getirdi.
Sulamada yaşanan sorunlar için de konuşan Bakan Çelik, bu alandaki sorunların toplulaştırma projesiyle çözülmesinin doğru olacağını söyledi. Çelik, yapılacak yasal düzenlemeyle sulama ve toplulaştırma problemlerinin giderileceğini belirtti. Vatandaşa sağlıklı, ekonomik gıda arzını kolaylaştırmayı hedeflediklerini vurgulayan Çelik, gelişmiş ülkeleri de bu çabaya ortak olmaya davet etti.