Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu’na gelmek için gün sayan düzenleme ile ikinci el taşıtlara garanti uygulaması hayata geçecek. 10 yaş veya iki yüz bin kilometrenin altındaki taşıtların motor ve şanzıman gibi önemli parçalarının satışı yapan veya satışa aracılık eden işletmenin garantisi altında olacağı söz konusu garanti, satıştan itibaren 6 ay veya 10 bin kilometre boyunca geçerli olacak. Özellikle alıcıların dört gözle beklediği yeni uygulamaya ilişkin Düzce Otomobil Satıcıları Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Bayramoğlu’ndan açıklama aldık.

“Karşınızda muhatap bulabileceksiniz”
Düzce Otomobil Satıcıları Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Bayramoğlu, MASFED olarak çarşamba günü bakanlıkta yaptıkları toplantı hakkında bilgiler vererek, Bakanlar Kurulu’ndan çıkacak olan kararla sınırlamaların belirleneceğini ifade etti.

Bayramoğlu konuyla ilgili, “İkinci el araçlara garanti daha gelmedi. Geçtiğimiz çarşamba günü bakanlık yetkilileriyle bir toplantı yaptık. Bununla ilgili yasa tasarısı taslağımızı Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) olarak verdik. İkinci elde garanti konusu gelince, kilometre garantisi olacak, ekspertiz garantisi olacak, araçlarla ilgili herhangi bir sıkıntı çıktığı zaman karşınızda muhatap olabileceğiniz insanları bulabileceksiniz. Bununla ilgili önerileri bakanlığa sunduk. Bu ayın 10’unda da Bakanlar Kurulu’na sunulacak bu karar. Sonrasında daha net sonuçlar ortaya çıkacak. Sınırlamalar netleşmedi henüz Bakanlar Kurulu’ndan çıkan karar sonrasında netleşecek.” dedi.

“Yetki belgesi olmayan bu işi yapamayacak”
Bayramoğlu, vergi mükellefi olamayan kişilerin yasadışı yollarla araç alım-satımı yaptığını ve 5 yıldır bu soruna ilişkin çalışmalarının olduğunu ifade etti. Artık ‘yetki belgesi’ olmayanların bu işi yapamayacağını belirten Düzce Otomobil Satıcıları Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Bayramoğlu, yetki belgesinin nasıl alınabileceğini anlattı.

Bayramoğlu, şöyle konuştu: “Bu sektörle ilgili bir yönetmelik çıktı; yetki belgesi olmayanlar bu işi yapamayacak. Yetki belgesi dediğimiz zaman, bu işi yapan esnaflar, galericiler alacak. Bu işi herkes yapıyordu. Biz buna bir sınırlama getirilmesini istiyorduk ve bunun için de 5 senedir mücadele veriyorduk. MASFED olarak bunu çalışmasını yapıyorduk. Devletimiz de kazansın biz de kazanalım. Biz vergi mükellefiyiz ama bunu vergiye tabi olmayan insanlar yapıyordu. Bunların önüne geçilebilmesi için yetki belgesinin çıkmasını istedik. Federasyon olarak bunun için hazırladığımız ve bakanlar kuruluna sunduğumuz çalışmada, araçlarda belirli bir kilometre garantisi olsun, belirli bir metrekarede ticareti yapılsın, belirli bir sermaye artırımı ve kurslardan tabi olsun istedik. Herkes bu yetki belgesini alamayacak.” diye konuştu.

“Devlete yüzde 15 ÖTV yatırıp ithal aracınızı resmileştirin”
Son olarak galeri işini yapan sektör çalışanlarına ‘ithal araç’ alım-satımı ile çıkan yasa konusunda bilgilendirmelerde bulunan Bayramoğlu, “Bakanlar Kurulu’ndan ‘ithal araçlarla’ ilgili bir yasa onaylandı. Türkiye’de şuanda 42 bin ithal araç var. Bu 42 bin aracın yüzde 25’i devlet kontrolünde tedbir konmuş vaziyette ama diğerleri devlet kontrolünde değil. Esnaflar korkuyordu ithal araç almayız diyordu ama şimdi biz alırız diyoruz. Devlete yüzde 15 ÖTV farkını yatırıp resmileştiriyorsunuz ve alım satımını yapabiliyorsunuz.” dedi.