Düzce Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından organize edilen "Türkiye Vizyon Konferansları" bu hafta da yoğun katılımla Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Hürriyet Gazetesi Yazarı, Gazeteci Abdülkadir Selvi'nin davetli konuşmacı olduğu konferansa Düzce Valisi Zülkif Dağlı, AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, AK Parti İl Başkanı Mustafa Keskin ve il yönetim kurulu üyeleri, İl Genel Meclis Başkanı Çiğdem Günal, ilçe ve belde belediye başkanları, Türkseven Şirketler Grubu Onursal Başkanı Ömer Faruk Türkseven, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.


"Vizyon kelimesi benim gündemime rahmeti Turgut Özal ile birlikte girdi"

Düzceliler ile buluştuğu konferansta gündemdeki birçok konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Gazeteci Selvi, şunları kaydetti:
"Haftanın son günü okulların tatil olduğu bir gün zahmet edip buraya gediğiniz için ayrıca teşekkür ediyorum. Programı arz edildiği üzere bir saat konuşma, 30 dakika soru-cevap şeklinde planlanmış ama ben mümkün mertepe konferans kısmını kısa tutup soru cevap kısmına ağırlık vermek istiyorum. Gelecek vizyonu deyince inovasyon, sanayi devriminin 4. ve 5. jenerasyonu gibi konuların Türkiye'de uzmanları var. Bunlar benim alanım değil. Ben daha çok siyasetle ilgili bir konuşma yapacağım. Siyaset muhabirliğinden gelen birikimimde o yönde daha çok gelecek perpektifnde siyasal sistem ve dünya şekillenirken nereye gidiyor nerede şekilleniyor ona bakmak istiyorum. Eksik noktalar mutlaka çok fazla olacaktır çünkü ben buradaki hazırunun bir çoğunun kapasite olarak bilgi olarak deneyim olarak benden çok çok fazla yukarıda olduğunun çok farkındayım. Sadece ben burada oturuyorum siz orada oturuyorsunuz karşılıklı olarak bilgilerimizi paylaşacağız. Sayın bakanım Düzce ile ilgili bu teklifi sununca doğrusu çok memnun kaldım. Ankara'da bürokraside görev yaparken Bilkent söyleşilerini beraber başlatmıştık ve önemli isimleri davet ederek onlardan istifade ediyorduk. Doğrusu vizyon kelimesi sizin gündeminize nasıl girdi bilmiyorum ama benim gündemime rahmeti Turgut Özal ile birlikte girdi. Özal 12 Eylül'ün zor şartlarında, siyasi şartlarında, yasaklı dönemlerinde özellikle başbakan olarak değişimi, inovasyonu, vizyonu, reformu, Türkiye’nin gündemine sokmuştu ve Özal’ın vizyonu tanımı toplum kesiminde çok beğenildi."
Selvi, konuşmasının ardından konferansı dinleyenlerden gelen soruları yanıtladı.

Ünsal'dan dikkat çeken soru


Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal'ın "Kurucu iradeden Recep Tayyip Erdoğan'a kadar bütün cumhurbaşkanları TBMM'de yemin edereken frak ve papyon giydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan giymedi. Frak ve papyonun İngiltere kraliçesi ve soylularına hizmet eden hizmetkarın kıyafeti olarak biliyoruz. Bunu giyme sebebi neydi ve ne anlama geliyor?" sorusu üzerine Selvi, "Doğrusu bilmediğim bir yerden sordunuz , öğrenirsem köşemde yazadım." dedi ve İngiltere Kraliçesi ile ilgili bir anısını paylaştı.

Kraliçenin davetlisi olan 3 gazeteciden biriydi, köşe yazısı gazetede çıkmadı


"İngiltere kraliçesi Türkiye'ye geldiğinde 3 gazeteci belirlediler, dediler ki "Kraliçe'nin daveti olacak, sizin de o davette bulunmanızı isytiyoruz." Tabii bizim mesleğimiz açısından da önemli bir şey. Kraliçe gelmeden 1 gün önce tekrar bizi davet ettiler, dediler ki "Kraliçe geldiğinde şurada duracaksınız. Kraliçe gelecek böyle bakacaksınız. Kraliçe geçerken böyle yapacaksınız. Kraliçe sormadan sormayacaksınız, el uzatmadan uzatmayacaksınız. Böyle bize İngilizler'in kraliyet geleneklerini anlattılar. Biz yerimizi aldık, kraliçe geldi. Doğrusu ben daha soğuk bir ortam bekliyordum ama sıcak bir diyalog oldu. O gün bir ana tanıklık ettik. Tabii hemen çıktık ve Türkiye'nin o anına tanıklık etmiş 3 gazetecisi olarak hepimiz gittik, izlenimlerimizi yazdık. Sabah oldu iki gazetecinin yazdığı çıktı, benim yazdığım çıkmadı. Ya ne oldu? Yeni Şafak'tayım. Kraliçeden dolayı bir ambargo mu uygulandı? Bu olabilir. Yazı işler müdürünü aradım.Dedim 'Ne oldu, ikisininki çıktı, benim ki çıkmadı, mahcup oldum." Dedi ki "Şırnak'tan bir haber geldi, ayakkabıcı haberi, sıcak bir haberdi. Senin yazıyı attık, onu koyduk. Sonra bir daha yazarsın." dedi. Dedim ki "Bu kraliçe her gün bu memlekete gelmiyor. Ama yani Şırnak'taki ayakkabıcı haberi için benim yazıyı yemişsiniz, çok hoş olmadı."

"Kendisine çok şey borçluyuz, teşekkür ediyoruz"
Soru sormak için söz alan bir katılımcı, bakanlığı döneminde projenin mimarlarından olan Başkan Faruk Özlü'nün yerli otomobil tanıtım törenine katılmamasını köşesine taşıyan Gazeteci Selvi'ye "Biz de Sayın Özlü'nün neden katılmadığınız merak ediyoruz, siz öğrenebildiniz mi?" diye sordu.


Selvi bu soruyu şöyle yanıtladı: "Ben siyaset muhabirliğinde de şuna önem verdim, vefa çok önemli. Rahmetli Demirel Boğaz Köprüsü'nü yapmış ama açılışına davet edilmemiş. Bunlar bizim hafızamızda, gönlümüzde çok iyi yer etmedi. O yüzden Sayın Mustafa Varank (Sanayi Bakanı) da Sayın TOBB Başkanı'nı, Sayın Bakanımızı (Faruk Özlü) arayıp davet etmişler. Çünkü önem o sistemi kurmak. Çünkü ben bakanlığı döneminde de sürekli kendisiyle görüşen biriydim. O sistemi kurdu, treni rayına oturttu, Sayın Mustafa Varank da güzel şekilde yürüttü ama henüz neticelenmedi, neticelenecek de. Tabii bu millet de müthiş bir heyecan dalgası oluştu. Tabii Bakanımız Faruk Özlü'nün o temelleri atıp, o Ceo'yu oradan getirip 5 babayiğidi bir araya getirip sistemi kurması önemli. Asıl sistemi kurmazsanız yürümüyor. Bunu başlattı, kendisine çok şey borçluyuz, teşekkür ediyoruz."Gazeteci Abdülkadir Selvi'nin konuşmacı olduğu "Türkiye Vizyon Konferansları" etkinliği günü anısına toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.