Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Düzce Şube Başkanı Ayhan Metin, Terör Malulü Harun Tok ve Erdem Ay'ın konuk olduğu programda gazilerimiz ve şehit ailelerinin sorunları konuşuldu.

Toplu taşıma araçları ve hastanelerde karşılaştıkları zorlukları dile getiren Gazilerimiz, çoğu kişinin Gazi tanıtım kartından haberdar olmadığını ifade ederken zaman zaman karşılaştıkları zorluklara dikkat çektiler.

“Bana mı Gazi oldun?” gibi üzücü tepkilerle karşılaştıkları ifade eden dernek başkanı Ayhan Metin, bu durumu başbakana kadar ilettiklerini konuyla ilgili bir yönetmeliğin yolda olduğunu söyledi.

Şehit ailelerine ve gazilere verilen maaşa dikkat çeken Metin, düşük düzeyde verilen maaşları eleştirirken “şehitlik parayla ölçülür mü” dedi.

Bu hayat seviyesi bize yakışıyor mu?

“Bunların aşılması lazım”diyen Metin, “ 82 anayasasının 61. maddesi harp ve vazife şehitlerini, dul ve yetimlerini, malül ve gazilerini korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar diyor. Peki bu hayat seviyesi bize yakışıyor mu. Bir organınızı kaybetmişsiniz bu dünyaları verseniz telafi edilmez.” şeklinde konuştu.

Askerde iki gözünü kaybeden terör malulü gazi Erdem Ay ise gazi olduktan sonra yaşadığı değişimi ve karşılaştığı zorlukları anlattı.

Ay“ iki gözümü birden kaybetmişim. Simsiyah bir kağıt düşünün. Ekonomik anlamda devletin bana vereceği 10 milyarla ölçülmez bu. Ben en değerli organımı kaybettim. Kapıya çıkacağım zaman, gömleğimi giyeceğim zaman, çarşıya gideceğim zaman hep yanımda biri olmalı. Ben daha 25 yaşımdayım. Gözlerimi kaybetmeden önce hep tek başımaydım. Şimdi 2 kişi yaşamak zorundayım. Hayatım sonuna kadar da böyle devam edecek. İnsanların bunları görmeleri ve beyinlerine yerleştirmeleri gerek. Hastaneye gidiyorum gaziyim diyorum kimse bilmiyor. Kimliğimi gösteriyorum kimse bilmiyor. Ne yazık ki devlet hastanelerinde bu durumla karşılaşıyoruz. Yetkililerin bu duruma el atmaları gerekiyor.” diye konuştu.

Terör malulü gazi Harun Tok ise ekonomik durumun o kadar ön planda olmadığı ancak şehit aileleri ve gazilerin günlük yaşamda motivasyon ve morale ihtiyaçları olduğunu vurguladı.

Tok, “ bu ekonomiyle ölçülmez. Düzce halkı derneğimizi ziyaret etsinler, bir çayımızı içip sohbet etsinler. Yalnız hissettirmesinler. Gazilerimizin zavallı durumundan kurutulmaları lazım. Çünkü yaşam mücadeleleri çok zor. Otobüse binerken bile destek gerekiyor.”dedi.

Haber: S. KAŞKIR