Ekonomideki krizin etkileri her geçen gün daha çok hissediliyor. Bir yıl boyunca sabit kalan asgari ücrete karşılık yoksullaşma hızla artıyor. Sadece bir kişinin yoksulluk sınırı ile asgari ücret arasındaki makas iyice açıldı.

Araştırmalara göre, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2 bin 905 lira olarak hesaplandı. Sonuçlar, sadece bir tek kişinin yoksulluk sınırının asgari ücretin neredeyse iki katına yaklaştığını ortaya koydu. Buna karşın asgari ücret yıl sonuna kadar net  bin 603 lira olarak kalacak. Dört kişilik ailenin asgari geçim haddi ise 6 bin liraya dayandı. Araştırmaya göre, dört kişilik ailenin asgari geçim haddi 5 bin 978 lira oldu.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, sabit ve dar gelirlinin ekonomik çıkmaz içinde olduğunu belirterek, gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Kahveci, “Tek kişinin yoksulluk sınırının 3 bin TL’ye dayandığı araştırmada da ortaya çıktığı üzere memur maaş zammı çoktan pula dönmüştür. Hal böyle iken, borç harç içinde geçinmeye çalışan vatandaşlarımız için acilen tedbir alınması gerekmektedir” dedi.

Haber: M. AYDIN