İstanbul’un su havzasına girilmesi ile birlikte bölgemizin yer altı ve yer üstü temiz ve pis sularının denetimi tamamen İski’yi geçti. İski ye bağlı çeşitli dairelerin başkanlıkları tarafından hemen her geçen gün ilimiz bünyesinde bir çalışma yapılıyor. Yapılan çalışmalarda ise ilimiz yetkililerinin hiçbirinden izin alınma gereği bile duyulmuyor.

Son olarak İstanbul Büyükşehir belediyesi,İstanbul su ve kanalizasyon idaresi genel müdürlüğü çevre koruma ve kontrol dairesi başkanlığı tarafından Düzce’deki sanayi kuruluşları başta olmak üzere bazı işyerlerinde firma inceleme tutanağı adı altında bir çalışma yapılıyor.İki kişilik guruplar halinde gezen anketörler firmanın adından personel sayısına arıtma tipinden tesis sorumlusuna ,vardiyadan çalışılan gün sayısına, atıksu deşarjının nasıl yapıldığından su temin şekli ve sözleşmesine,üretimde kullanılan ham madde ,kimyasal madde ve miktarından üretilen ürünlerin miktarına kadar firmaları en ince ayrıntısına kadar inceleme altına alıyorlar.Bölgemizdeki firma yetkililerinin bazılarının itiraz ettikleri ve özel bilgileri içeren bu inceleme tutanağının alt bölümünde ise,gelen anketörlere yardımcı olunması tesislerin içinden numune alınmak ,ölçüm yapılmak istenirse izin verilmesi isteniyor.

Düzce’de son günlerde dolaşmaya başlayan anketörler ile ilgili olarak hiçbir yetkiliden izin alınmaması dolayısıyla ,belediyeye yapılan bilgilendirmede İski ile irtibata geçildi ve İski’den gelen cevap bizimle ilgili yok görüldükleri yerde yakalayın oldu. Ancak İski’de biraz daha detaylı yapılan araştırma ve 3 değişik daire müdürü ile temaslarda böyle araştırmaların zaman zaman yapıldığı bilgisine ulaşıldı.

Düzce sanayicisi ve esnafı dolayısı ile halkı da değişik dairelerin bile birbirinden habersiz olarak yaptıkları incelemelere tabi tutuluyor ve Düzce’de su ile ilgili tüm kaynaklar İski’ye teslim edildiğinden ,isteyenin istediği şekilde yaptırdığı genelliklede firmaların önemli bilgilerini içeren incelemelere ne yazık ki kimsenin dur deme yetkisi bile bulunmuyor.