Düzce Valiliği Türkiye’de bir ilk olacağını açıkladığı Alzheimer hastalarına özel GPS takipli saat projesini hayata geçirdi. Bu proje ile birlikte kaybolma olaylarının  önüne geçmeyi hedefleyen Düzce Valiliği, imkanı olmayan ve doktor raporu olan bütün hastalara saatin verileceğini açıkladı.

“Teknolojiden yararlanmak gerekiyor”

Özel GPS takipli saatin  Alzheimer hastalarına verildiği programda konuşan Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, teknolojiden yararlanılması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Tabii biz ilk vatandaşımız kaybolduğunda yaklaşık bir ay önce biz bu çalışmayı proje haline getirmiştik. Bu konu hakkında neler yapabiliriz ve bu sorunun önüne nasıl geçebiliriz bunu araştırdık. GPS takipli saatleri hastanın koluna taktığımızda nereye giderse gitsin yerini tespit edebiliriz. Böyle güzel bir imkanımız var. Teknolojiden yararlanmak gerekiyor. Büyüklerimiz bizim için çok önemli. Onların nerede nasıl olduğunu bilmek aileleri için çok önemli.”

“1600 hastamız olduğunu tespit ettik”

Düzce’de 1600 Alzheimer hastasının olduğunu belirten Vali Dağlı şöyle konuştu: “Düzce’de yaptığımız araştırmalar sonucu 1600 hastamız olduğunu tespit ettik. Doktor raporu olan ve bu saati almaya imkanı olmayan hastalarımıza bunları vererek kullanmalarını sağlayacağız. Tabii hastalarımızdan isteğimiz saati kollarından çıkarmamalarıdır. Abdest veya başka bir sebepten dolayı çıkardıklarında kesinlikle geri takmaları lazım. Ailelere burada büyük önem düşüyor. Bunu takip  etmeliler. İnşallah başlarına bir sıkıntı gelmeden hayatlarına devam ederler.

“Türkiye’de yapılan ilk proje”

Projenin Türkiye’de ilk olduğunu belirten Vali Dağlı şunları ifade etti: “Sonuçta bu bir hastalık ve bunun için bir tedbir alınması gerekiyordu. Doktor raporu olan ve imkanı olmayan bütün hastalarımıza bu saati dağıtacağız. Bugün burada sembolik bir dağıtma yaptık. İnşallah bir daha böyle kayıp vakalarına rastlamayız. Güzel bir proje olur. Kamu olarak Türkiye’de yapılan ilk proje. İnşallah devamı gelir.””

“Sayın Valimize çok teşekkür ediyoruz”

Bu proje ile birlikte annesinin daha güvende olacağını belirten Hacer Algün şunları söyledi: “İnşallah bundan sonra annem daha rahat yaşayabilecek. Sayın Valimize çok teşekkür ediyoruz. Annem hastalığa yakalanalı 7 yıl oldu. Bundan sonra daha rahat olacak inşallah. Bu saat ile annem daha güvende olacaktır. Bu projeyi hayata geçiren herkesten Allah razı olsun.”

“Bir yere gitse bizde hemen peşinden gidiyorduk”

Bu saat ile birlikte babasının nerede olduğunu bilmenin güvenini yaşayacağını belirten Hatice Akbulut şunlar söyledi: “Babam 8-10 senedir hasta. Geçen günlerde komşumuz kaybolmuştu ve vefat etti. Bizi çok üzmüştü bu. Babamda aynı şekilde hasta. Bir yere gitse bizde hemen peşinden gidiyorduk bir şey olmasın diye. Bu saat bizim için büyük kolaylık olacak. Nerede olduğunu bileceğiz. İnşallah bundan sonra daha rahat olacak bizim için. Bu proje için Sayın Valimize çok teşekkür ediyoruz.”

Son olarak İl Sağlık Müdürlüğü personeli GPS takipli saatlerin nasıl kullanılacağını hasta yakınlarına anlatarak program sonra erdi.

HABER: S.KARADAĞ

KAMERA:M.AKTÜRK