Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, emekli vekile zam öngeren yasayı veto etti. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, ''Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 16. maddesinin Türkiye Büyük Millet Meclisince bir kez daha görüşülmesi için Anayasa'nın değişik 89 ve 104. maddeleri uyarınca ilişikte geri gönderildiği'' bildirildi. Cumhurbaşkanı'nın veto gerekçesi ise, yüksek oranda yapılan zammın kamu vicdanını rahatsız etmesi.

Geçtiğimiz hafta, vatandaşın ilaç giderlerini artıran yasa tasarısı milletvekillerinin yüzünü güldürmüştü. Aile hekimlerinin yazdığı reçetelerden de 3 lira katkı payı alınması ve 3 ilaçtan sonra ilave 1 lira katkı alınmasını öngören yasa tasarısı; emekli vekil maaşlarında 3 ila 5 bin lira artış sağlayacaktı.

Yasa ile, emekli vekil maaşları 3 bin lira; daha önce emekli olan ama halen milletvekilliği yapan vekilin maaşı ise 5 bin lira birden artacaktı. Ayrıca yeni seçilen milletvekillerinin, 2 yıl vekillik yapması durumunda, milletvekili olarak emekli olmalarının da önü açılmış olacaktı. Ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu maddenin mecliste bir kez daha görüşülmesi için geri gönderdi.