Bugün 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen 15 Mart dünyanın her yerin Dünya Tüketici Hakları Günü olarak kutlanırken Düzce Tüketici Hakları Derneği Başkanı Safinaz Gümüş bir basın açıklaması yaptı.

Kanunun amacı; tüketicinin yararı!
Konuşmasına, Tüketicinin Korunması Hakkındaki 6502 Sayılı Kanunun 28/11/2013 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatarak başlayan Gümüş, şunları kaydetti:

“Kanunun amacı, kamu yararına uygun, tüketicinin, sağlığı, güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı, tüketiciyi, aydınlatıcı ve bilinçlendirici önlemleri almak, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek, hak aramaya teşvik etmeye ilişkin hususları düzenlemektir. Kanun gereği il ve ilçelerde Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı olarak, Tüketici Hakem Heyetleri kurulmuştur.”



“9 adet temel evrensel tüketici hakkı mevcut”
Türkiye’nin de tarafı olduğu 1985 tarihli Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları bildirgesine göre 9 adet temel evrensel tüketici hakkı olduğunu ifade eden Gümüş, “Bunlar; temel ihtiyaçların karşılanması, (barınma, ısınma su gibi) sağlık ve güvenlik, bilgi edinme, eğitilme, zararların giderilmesi, sağlıklı çevrede yaşama, ekonomik çıkarların korunması, seçme, temsil edilme ve sesini duyurma hakkı olarak sayılmaktadır” dedi.

“Biz tüketicinin yanındayız”
Düzce Merkez İl Tüketici Hakem Heyetine 2017 yılında yaklaşık bin 600 tüketici tarafından şikâyet dilekçesi verildiğini kaydeden Gümüş, şunları kaydetti:

“Tüketiciler, bilinçli olarak uğradıkları zararları, tazmin ve yasal haklarını kullanmak üzere, ALO 175 danışma hattını arayabilirler, E-Devlet üzerinden ve dilekçe ile müracaat edecekleri makam il ve ilçelerde Tüketici Hakem Heyetleridir. Derneğimiz il Tüketici hakem heyetinde bir üye ile temsil edilmekte ve faaliyetine devam etmektedir. Siz değerli basın mensupları aracılığı ile halkımıza bu bilgileri vermiş olalım, tüketicilerimiz haklarını aramaktan çekinmesinler, yanlarındayız.”

Haber: Ö.YILMAZ