“Vergi Affı” olarak da bilinen 6736 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun”un Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte gündeme gelen yeni yapılandırmayla ilgili olarak Günlük Programı'nda Erol Tayhan'ın sorularını cevaplandıran Düzce Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Remzi Günal, son başvuru tarihinin 31 Ekim 2016 olduğunu hatırlatarak, son gün beklenmeden başvuru yapılması önerisinde bulundu.

Vergi Affı'nı devletin çıkardığı kanunla “alacak hakkından vazgeçilmesi” şeklinde tanımlayan Oda Başkanı Günal, şöyle konuştu: “Vergi affı yasayla düzenlenir. Vergi affıyla devlet alacağından vazgeçmiş olmaktadır. Vergi affı asıl alacak yanında cezaları da kapsadığından devlet cezalandırmaktan da vazgeçmiş olmaktadır.”

DÜNYANIN HİÇBİR ÜLKESİNDE BİZDEKİ KADAR AF YOK”

“Dünyanın hiçbir ülkesinde bizdeki kadar vergi affı olmamaktadır” diyen Düzce SMMMO

Başkanı Remzi Günal, cumhuriyet kurulduğundan beri 32 tane vergi affı çıkarıldığını hatırlatarak, son gün beklenmeden tüm borçlarla ilgili olarak ilgili kurumlarla irtibata geçilmesi gerektiği üzerinde durdu.

BELEDİYE, TSO, DOĞAL GAZ VE SEDAŞ'TA BU KAPSAMDA..

Devletin alacağı borca sadece “Vergi Borcu” olarak bakılmaması gerektiğini dile getiren Oda Başkanı Günal, “Belediyeler, TSO, DERGAZ ve SEDAŞ ve SEPAŞ gibi kurumları da kapsadığını unutmamak gerekir.” dedi. Günal şöyle devam etti: “Bu yapılandırma tüm halkı kapsayacak şekilde bunu unutmamak lazım. Belediye, TSO, oda aidatları, belediyeye olan su borçları, çevre temizlik vergisi gibi vergiler ve hatta otoyol geçişlerini bile kapsıyor. Eğer kısa sürede daire alıp satmışsa kısa sürede alıp satmada değer artış vergisi varsa kimse farkında olmaz belki ama 50- 60 bine alıp 100- 150 bine satmışsa... İşte o değer artış vergisinin ödenmesi de gerekiyor.”

YAPILANDIRMANIN BİLİNMEYENLERİ...

Vatandaşların, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesi üzerinden de TC numarısını yazarak borçlarının olup olmadığını öğrenebileceğini belirten, Düzce Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Remzi Günal, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Yapılandırma kapsamındaki borçlar geniş olarak bütün vatandaşları ilgilendiriyor. Askerlik para cezası, seçime girmemiş kişilere ve nüfus kağıdını yenileyenlere yönelik para cezası, trafik para cezası, karayolları taşıma, otoyollar köprülerden ihlalli geçişler, RTÜK tarafından verilen para cezaları... Bunlar 30 Haziran 2016 tarihinden önceki döneme giren borçları kapsıyor. Bir de 19 Ağustos 2016 tarihinden önce borçlar var.”

Oda Başkanı Günal ayrıca, ödemede tüm bankaların kolaylık sağladığını da vurguladı.