Fındık üreticilerinin sorunları İşçi Partisi’nin gündeminde. İşçi Partisi İl Örgütü Çifçi, Köylü Bürosu Başkanı Hasan Öztürk, üreticilerle görüşmesinin ardından iletilen şikayetleri anlattı. Öztürk, fındıkçıların kapısında alacaklıların beklemesi nedeniyle ürünü pazara indirmeyin çağrılarının gerçekçi olmadığını ifade etti.
Öztürk, “ 1938 yılında kurulan ve fındık üreticisinin tek ve vazgeçilmez örgütü olan Fiskobirlik AKP tarafından etkisiz hale getirilmiştir. AKP hükümeti, bilerek fındık üreticisini kendi tarlasında amele haline getirmiştir. Üreticinin cebine girmesi gereken para, başbakanın danışmanı Zapsu ve bir avuç yabancı tekel temsilcisinin cebine akmaktadır. Bu yıl sınırlı da olsa Fiskobirlik’in 4 liradan alım yapması üreticinin durumuna bir faydası yoktur. Türkiye ziraat odaları birliği 2012 yılı 1 kg fındığın maliyet bedelinin 4,70 lira olarak açıkladı. Bugün tüccar fındığa 4 lira dahi vermemektedir. Fındıkçının kapısında alacaklı beklerken ,fındığı pazara indirmeyin çağrıları gerçekçi değildir. Bu çağrıyı yapanlar kendilerini sorumluluktan kurtarma amacıyla yapmaktadırlar.” Dedi.
Fındığın milli ürün ilan edilmesi gerektiğini savunan Öztürk, ürüne ve üretime destekleme yapılması gerektiğini belirtti.

Öztürk, “ Fındık,500 bin ailenin geçim kaynağıdır .fındık iyi değerlendirildiğinde yılda 2 milyar dolar ülkemize döviz kazandıracak bir üründür. Fındık milli ürün ilan edilerek destekleme kapsamına alınmalıdır. Dönüm başı destekleme yerine ,ürüne ve üretime destekleme yapılmalıdır. Fiskobirlik’e uygun koşullarla yeterli kaynak aktarılmalı. Fiskobirlik değer fiyattan destekleme alımı yapmalıdır. Fiskobirlik aracılığıyla yıl içinde fındık üreticisine faizsiz avans kredi verilmelidir. Fındığın dış satımı işlenmiş olarak yapılmalıdır. Hamburk borsasının etkinliği kırılarak,fındık fiyatları Türkiye den belirlenmelidir. Ankara da Türkiye yi ve üreticiyi savunan bir milli hükümet kurulmalı. Fındık üreticisini Avrupalı tekellere ve Cüneyt Zapsu’lara feda eden AKP hükümetinden hesap sorulmalıdır.” Dedi.

Haber; H. İŞCAN