Düzce’nin uzun süredir devam eden çöp sorunu, Hecinler’deki katı atık depolama tesisine yönelik gelen farklı açıklamalar nedeniyle adeta kördüğüme dönerken, son olarak Başkan Yardımcısı Ali Güney’in yaptığı bir çağrı yine kafaların karışmasına yol açtı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün “Buraya artık çöp dökülmeyecek” dediği Hecinler’deki tesisi 29 yıllığına Ankara’daki bir firmaya kiralayan Düzce Belediyesi’nin ihaleyi iptal etmediği ortadayken, Başkan Yardımcısı Güney, tesise karşı çıkanlara meclis kürsüsünden “Gelin birlikte işletelim” teklifinde bulundu.

Meclis kürsüsünden iddialara yanıt

Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Ali Güney, Belediye Meclisi Ocak ayı 2. Birleşimi’nde MHP grubunun belediye meclisine Hecinler’e ilişkin sunduğu soru önergenin neden reddedildiğini açıkladı. Meclis kürsüsüne çıkan Güney, Hecinler ile ilgili belediyeye karşı yapılan iddialar cevap verdi.

Kimse üzerime oynamasın”

Güney, Mahmut Tanal'ın TBMM'ye taşıdığı ve MHP'li Meclis Üyesi Ercan Katırcıoğlu'nun 2 Ocak tarihinde belediye meclis gündemine alınmasını istediği Hecinler'deki katı atık depolama tesisine ilişkin şöyle konuştu: "’Gündeme alınsın kararla kaldırılsın’ deniliyor. Böyle bir kararı belediye meclisi almaz sadece kredi talebinde bulunur. Ben böyle bir şeyi meclis üyesi olarak kabul etmiyorum. Benim ikametgahım burada kimse benim üzerime oynamasın. Biz kredi talebinden başka bir karar almadık. Katı atık tesisi DİKAP tarafından kuruldu. ‘Bazı arkadaşlar burası çukurdur’ diyor, bu iddiayı kabul etmiyorum. Arkadaşlara hak edişi de vereceğim. Aşağıya bir sızıntı geçmesi mümkün değil. Bu tesis modern tesisin ilk adımıdır. Koku ve hiçbir şey olmadan hayata geçecek. İlk olarak ÇED raporu kabul edilince DİKAB burayı kapattı. Daha sonra, İSKİ'nin bir yönetmeliği var. İSKİ İstanbul içinde düzenleme yapabilir ancak kendi İstanbul'a dışarıdan su geliyorsa 4'üncü maddeye göre il sınırı dışında da çevre düzenlemesi yapabilir. İlk olarak dava açıldı Sakarya İdare Mahkemesi RED verdi, danıştay da onayladı. RED kararına karşı karar düzeltme talebi uygulandı ve ÇED raporu iptal edildi. Hukuki süreç bitti karara uyduk. Bu ÇED raporu uygun görüldü ve valilik kararıyla da tekrar açıldı.”

Tesisi birlikte çalıştıralım” önerisi

“Burası kullanılması gereken bir yer ve ‘kullanılmasın’ deniliyor.” diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Yardımcısı Güney, şöyle devam etti: “Kimse kusura bakmasın, ‘Sen daha az Düzceli’sin’, ‘Ben daha az Düzceli’yim’ demekle olmuyor. Birlikte çalışmalıyız. Ben bir vatandaş olarak tüm siyasi parti ve STK'lara, 3 köy halkı ve muhtarlarına öneriyorum bu tesisi birlikte çalıştıralım. Koku veya sinek ya da benzeri bir rahatsızlık olursa da birlikte kaldıralım. Konuşma alanımız burası bizim burada konuşacağız. Düzce'nin sorunlarını bu meclis yönetir."

MHP'li Meclis Üyesi Ercan Katırcıoğlu ise "Kanun üstüne kimse çıkamaz. Kimse 15 milyonu kurtarma çabasına girmesin." dedi.