23 Nisan 1924’te, 23 Nisan gününün bayram olarak kutlanmasına karar veren Atatürk, 5 yıl sonra 23 Nisan 1929’da bu bayramı çocuklara armağan ederek, dünyada bir eşi ve benzeri daha bulunmayan eşsiz bir davranış örneği sergiledi. Geleceğin teminatı olarak gördüğü çocuklara olan güvenini her fırsatta dile getiren Büyük Önder Atatürk, 1922 yılında Bursa ilini ziyaretleri sırasında kendisini karşılayan, çocuklara şöyle seslenmişti: “Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.”

1979'da, yine ilk olarak altı ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşıdığımız bu millî bayramımıza, ortalama olarak her yıl kırkın üzerinde ülkeden gelen ve Türk çocuklarının misafiri olan yabancı ülke çocukları da katılıyor. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk sayesinde Dünya’da çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke olan Türkiye’de her yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, çeşitli etkinliklerle kutlanarak millî birliğimizin kenetlenmiş ifadesini temsil ediyor.

Atatürk, TBMM’nin açıldığı gün olan (23 Nisan 1920) 23 Nisan’ı çocuklara armağan ederek çocuklara verdiği önemi ve çocuklara duyduğu güveni ortaya koyarken, Türkiye’nin geleceğini emanet ettiği çocuklara en iyi eğitimin, bilimin ışığında verilmesi gerektiğini her fırsatta dile getirdi.