Meclise Bolu ve İstanbul milletvekili olarak girmişti ama hep memleketi için çalıştı.Çalışma arkadaşlarını Düzce'den seçti.Ölümü bile depremde yıkılan binada kaybedilenlerle ilgili vicdan hesaplaşmasından oldu dedik 10 haziran tarihli haber bültenimizde Avni Akyol için.
Avni Akyol Düzce tüm birikimini Düzce'ye yapmıştı.Hele oğlunu kaybettikten sonra oğlu adına kurduğu vakfı adına yaptırdığı binayı geleceğin gençleri için açmış ve yurt yapmıştı. Bina 17 ağustos depreminde yıkıldı.sonrasında Başkent üniversitesi rektörü Mehmet Haberal tarafından prefakbirk bir bina yapıldı. Sonrada yine Haberal Aziziye ilköğretim okulu bahçesine Başkent ünivcersitesi Avni Akyol Ümit kültür vakfı adına bir tesis yaptı O tesiste kütüphane ve ana okulu vardı.Bu gün kütüphane kapalı dedik 10 haziran tarihli haber bültenimizde. Düzce'li telefonlarla meillerle haberimize destek verdi Avni Akyol adının yaşatılmasını,bir kişi ile yürütülebilecek bir kütüphaneye sorumlu atanmamasının hata olduğunu vurguladılar.
Oysa o binanın açılışında herkes nasıl da mutlu görünüyordu artık tozlanmaya başlayan resimlerde. Binanın yapılmasındaki en büyük payın sahibi Prof.Dr.Mehmet Haberal ve Akyol'un eşi Yüksel Akyol en sakin ama en gururlu olanlarıydılar. Zaman geçti bu gün bu binanın kütüphane bölümü kapalı, içeri girmek isteyeni resmen ağırlayacak bir sorumlu yok. Düzce'li bu sorumsuz insanları haberimiz sonrasında kınadı.
Bir Avni Akyol ismine ve onun eserlerine sahip çıkılamamasını eleştirdiler.Düzce'liler seslerini yükseltirlerken ne yazık kı yetkilerden ses çıkmadı.Kütüphane ve o tesisler bize emanettir.Çocuklarımızın hizmetine hemen sokuyoruz denilemedi. Oysa ülkenin dört bir yanında Avni Akyol adı verilmiş okullar bulunuyor. İstanbul Kadıköy'deki Anadolu güzel sanatlar lisesi, Ankara Çay yolundaki İlköğretim okulu ve İzmir Güzelbahçedeki Lise Avni Akyol adı ile yaşayan ve sahip çıkılan eserler. Onlar devletin yaptırdığı okullar, oysa Düzce'deki onun adına yapılan önemli ve ayakta durması gereken tek bir kişi bile kapısından girmese hep açık olması gereken bir eser. Düzce'de Avni Akyol adını park gözinosunun olduğu yere vererek ve bir cep telefonu aktarıcısının kapatılması için üzerine yazılan yazıyla olmaz. Onun hatırasına kurulanlarada, yapılanlarada sahip çıkılmak zorundadır.

Haber; M. İBRAHİMOĞLU