PTT’yi Anonim Şirketi’ne dönüştüren yasa tasarısı 27 Martta bir alt komisyona düşürülmüştü ancak Haber-Sen bunu AK Partinin oyalama taktiği olarak nitelendirdi. Haber-Sen üyeleri bugün PTT önünde yine bir eylem düzenledi. Sendika üyeleri, “PTT Halkındır, Satılamaz” şeklinde sloganlar attılar.
Yaptıkları eylemin amacına ulaştığını belirten Haber-Sen İl Temsilcisi Yılmaz Ceylan, PTT yönetiminin , iş bırakan emekçileri fişlemeye ve sürgün tehditlerine başladığını söyleyerek, sendikanın da yönetimde ki kişilere suç duyurusunda bulunduğunu ifade etti.
Ceylan, “PTT’yi Anonim Şirket haline dönüştüren yasa tasarısı 5 Mart 2013 tarihinde TBMM’ye sunulmuş ve 27 Mart 2013 tarihinde ilgili komisyonda görüşülmesi planlanmıştır. Bunu öğrenen sendikamız, haberleşme işkolunda faaliyet gösteren tüm sendikalarla toplanmıştılar yapmış ve PTT işyerlerinde tam gün iş bırakma kararı almıştır. PTT emekçilerinin bu haklı eylemi, yasa tasarısının yeniden gözden geçirilmesi amacıyla TBMM alt komisyonuna havale edilmesi sağlanmıştır.Telaşa kapılan PTT yönetimi, iş bırakan emekçileri fişlemeye ve sürgün tehditlerine başlamıştır. Sendikamız, bu hukuk dışı işlemlerin baş sorumlusu Genel Müdür Osman Tural ve İnsan Kaynakları Dairesi Başkanı Erdal Örgen hakkında savcılığa suç duyurunda bulunmuştur.” Dedi.
Yasa tasarısı kapalı kapılar ardında hazırlandı
Yasa tasarısına neden karşı çıktıklarını açıklayan Ceylan, ayrıca PTT’de örgütlü sendikaların tasarıyı kapalı kapılar ardında hazırladığını iddia etti.
Ceylan, “3 Nisanda 2013’da yapılan alt komisyon toplantısına katılan sendikamız, PTT’yi Anonim Şirkete dönüştürecek olan bu yasa tasarısının kısa vadede taşeronlaştırma, uzun vadede özelleştirme amacına hizmet edeceğini, verilen kamu hizmetinin kar hırsına teslim edilmesine ve pahalılaşmasına yol açacağını ve PTT emekçilerine, güvencesiz çalışmayı ve kazanılmış haklarından vazgeçmeyi dayatacağını ifade ederek, söz konusu yasa tasarısının temel mantığına ve esasına karşı çıktığımızı açıklamıştır. Ayrıca bu yasa tasarısının, PTT’de örgütlü sendikaların, dolayısıyla da çalışanların görüş ve önerilerine başvurulmaksızın kapalı kapılar ardında hazırlandığı belirtilmiştir.” Şeklinde konuştu.
AKP, PTT’nin talan edilmesi noktasında kararlıdır
Hükümet yetkililerinin emekçileri görmezden geldiğini söyleyen Ceylan, Ak Parti hükümetinin PTT’nin talan edilmesi noktasında kararlı olduğunu ve çeşitli aldatmacalarla yoluna devam edeceğini iddia etti.
Ceylan, “Hükümet yetkilileri, her zaman ki gibi emekçilerin bu talebini de görmezden gelmiş, göstermelik birkaç maddenin değiştirilmesiyle alt komisyon toplantısı sona ermiştir. AKP hükümeti, PTT’nin özelleştirilmesine yol açacak bu yasa tasarısını geri çekmediği gibi, temel mantığında da hiçbir değişiklik yapmamıştır. Yani PTT’nin talan edilmesi noktasında kararlıdır ve çeşitli aldatmacalarla yoluna devam etmektedir. Zira Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, PTT emekçilerine daha yüksek ücret verebilmek için Anonim Şirkete ihtiyaç duyulduğu şeklinde açıklamalar yapmakta, adeta emekçilere “ sus payı” teklif ederek aldatmaya çalışmaktadır. “ dedi.
Ceylan, PTT emekçilerinin özelleştirme karşılığı teklif edilen sus payını kabul etmeyeceğini belirterek, tasarının çekilmesi için mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyledi. 
Bakan PTT satılmayacak dedi
Bakan Yıldırım PTT’nin satışıyla ilgili son noktayı koydu. Bazı sendikaların karşı çıktığı sürekli protesto ettiği ve hatta iş bırakma eylemine kadar götürdüğü PTT’nin özelleştirme yasasıyla ilgili son açıklamayı Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım yaptı.
Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda, Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş.'nin kuruluşu, yapılanması ve faaliyet konularına ilişkin usul ve esasları düzenleyen Posta Hizmetleri Kanunu Tasarısı kabul edildi.
Personelin bütün haklarının yine kamu personel rejimine tabi olarak devam edeceğini belirten Yıldırım, "A.Ş olacak, satılacak" değerlendirmesinin doğru olmadığını kaydetti. Yıldırım, PTT'nin AŞ olmasının, tamamen kamu kurumu olma özelliğini ortadan kaldırmadığını, aynen muhafaza ettiğini söyledi.

Haber: S. YANAR