2007 yılında başvuran 671 bin 119 kişiden yaklaşık 110 bini hacca gidebilirken, 2008 yılı için hac başvurusunda bulunanların sayısı 772 bin 660’a ulaştı.

 

Devlet bakanı Sait Yazcı oğlu ise 2008 yılı haccı için genel kayıt açılamasını, müracaatların ve kura sonuçlarının 2007 yılı haccında olduğu gibi 2008 yılı haccı için de geçerli olmasının kararlaştırıldığını belirtti. Yazıcıoğlu, kontenjan yetersizliği nedeniyle meydana gelen yığılmasının nasıl önleneceği ve hacca gideceklerin sırasını kura ile belirlenmesi yerine önümüzdeki yıllarda uygulanabilecek değişik alternatif ve çözüm önerileri üzerinde çalıştıklarını söyledi.

 

Yoğun başvuruları dikkate olan Hac ve Umre Kurulu’nun müracaatlarla ilgili yığılmayı önleyebilmek amacıyla, hac kayıtlarını her yıl almayı uygun gördüğünü ve 2007 yılı haccı için alınan müracaatların ve çekilecek kura sonuçlarının sadece bu yıl için geçerli olmasına kara verdiğini kaydetti.

 

Ayrıca, 2007 yılı hac kayıtlarının sadece o yıl içinde geçerli olacağının belirtilmesine rağmen ileriki yıllarda hacca gidebilme düşüncesiyle kayıt yaptıran ve çekilen kura sonucuna göre de hac kesin kayıt hakkı elde eden 16 bin 238 kişinin bu haklarını kullanmadıkları ifade edildi. Yoğun hac müracaatına rağmen kontenjan yetersizliği nedeniyle meydana gelen yığılmanın nasıl önle bileceği, aynı takvim yılı içerisinde hacca gitmeyi arzu edenlere ne gibi işlem yapılacağı ve hacca gideceklerin sırasının kura ile belirlenmesine yerine gelecek yıllara yönelik uygulanabilecek değişik alternatif ve çözüm önerilerine ile ilgili çalışmaların ise devam ettiği belirtildi.