Düzce Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü organizasyonu ile düzenlenen ve Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü'nün bizzat ilgilendiği "Türkiye Vizyon Konferansları” bu hafta da tanınmış isimleri ağırladı. Düzce Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen organizasyonun konuğu olan Gazeteci, Yazar ve Yapımcı Ayşe Böhürler ile Klinik Psikolog Sevinç Gökşen’in birlikte gerçekleştirdiği konferansa ilgi yoğun oldu.  

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan konferansta Gazeteci-Yazar Ayşe Böhürler, Türkiye'nin geçmişten günümüze sosyal, siyasi gelişimi ile gündeme ilişkin konular hakkında bilgiler paylaştı.

“Bu bir insanlık krizidir”

“Bu salondaki bu katılımı görünce iyi ki gelmişim, sizlerle sohbet etme fırsatımız ortaya çıkmış.” diyen Böhürler konuşmasını şöyle sürdürdü:

“8 Mart yaklaştıkça bu kadın meselesini çokça konuşuyoruz. Çokça okuyoruz. Her ne kadar bugünlerde yüreğimiz biraz buruk şehitlerimiz var. Ancak dünyanın gündemi akıyor geçiyor. Her 8 Mart’ta kadın meselesine biraz daha vurgu yapıyoruz. Biz bu konferanslarda biraz gelecek vurgusu yapıyoruz. Türkiye’nin geleceği, dünyanın geleceği hakkında duruyoruz. Aslında teknolojinin hayatımızı kuşattığı, değişimin her yerde yaşandığı ve hissedildiği dönemde nasıl bir kadın ortaya çıkar? Bunu konuşacağım. Pazartesi günü Edirne’deydim, sınırdaydım. Mültecilerin kampındaydım. Bir insanlık krizini hep birlikte izliyoruz.

Bu bir insanlık krizidir. Avrupa da bunu böyle tanımlıyor. İnsanlık krizi gelecek açısından önemli bir dönüm noktasıdır ve bu krizi aşabilmek için yardımlaşmak insanlığımızı tekrar hatırlamak ve insanlığımıza geri dönmektir.”

“Dünyanın ilk robot vatandaşı Sophia”

Dünyanın ilk robot vatandaşı Sophia'a üzerinden örnekler vererek konuşmasını sürdüren Gazeteci, Yazar Ayşe Böhürler, şunları kaydetti:

“Sophia adlı bir robot var. Kadınların araba kullanmasının bile yasak olduğu bir ülkede Suudi Arabistan vatandaşı oldu. Dünyanın ilk robot vatandaşı. Sophia ileride bir aile kurmak anne olmak istediğini hatta kızı olursa ona kendi ismini vereceğini söyledi. Sophia bir robottan fazlasıdır. Silikon kaplı, insan görümlü bir yapay zekadır. 3 yıl önce bir Çinli yapay zeka mühendisi kendi geliştirdiği bir robotla evlendi. 2 yıl önce Japonya’da bir işi hologram Miku ile evlendi.”