Yarın Dünya Çocuk Hakları Günü... 25 yıl önce, 20 Kasım 1989'da BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin kabul edilmesi ve Türkiye'nin de sözleşmeyi onaylamasının üzerinden tam 20 yıl geçti. Ancak aradan geçen uzun zamana karşın Türkiye'de hala çocuklar bir çok sorunla baş etmek zorunda kalıyor. Düzce'de çocukların yaşadığı sorunların başında suça itilme ve madde bağımlılığı geliyor. Özellikle hırsızlık olaylarının tavan yaptığı şu günlerde kimi zaman başrolde karşımıza çocukların çıkması, suça sürüklendiklerini ortaya koyuyor. Sokakta hırsızlık değil oyun oynaması gereken çocukların suça bulaşmasının altında bir çok neden yatarken devlet eliyle bu önemli toplumsal soruna çareler aranmaya devam ediliyor. Suç işleyen çocukların tekrar topluma kazandırılmasına dönük çalışmalara son yıllarda daha fazla ağırlık veriliyor.

 

İlkokul çağlarına kadar düştü!



Çocukların karşılaştığı bir diğer tehlike ise uyuşturucu... Ülke genelinde olduğu gibi Düzce'de de kullanımı ve satışında artış gözlenen uyuşturucu maddeleri çocukları da tehdit ediyor. İlkokul çağlarına kadar düşen madde kullanımına karşı uzmanlar sık sık aileleri dikkatli olması ve çocuklarını yakından takip etmesi konusunda uyarıyor. Yine valilik öncülüğündeki uyuşturucu ile mücadele seferberliği ile de topyekün olarak sorunun ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Çocuk işçiliği ve şiddet



Yine sokaklarda kimi zaman kanlı biten kavgaların taraflarının çocuk olması da şiddetin ulaştığı boyutu gözler önüne seriyor.

Genel bir sorun olan çocuk işçiliği de acı bir tablo sergiliyor. Okul çağlarındaki çocukların ailevi ve ekonomik nedenler yüzünden çalışmaya itilmesi eğitimden kopmalarına yol açıyor. Kimi çocuklar ise okulla işi bir arada götürmek zorunda kalıyor.

1 milyon çocuk işçi var



TÜİK çocuk işgücü anketine göre, Türkiye genelinde 6-17 yaş grubunda 15.3 milyon çocuk var. Bu çocukların yüzde 8.5'i okula devam etmiyor. Okula devam etmeyenlerin oranı özellikle 15-17 yaş grubunda yüzde 25'i aşıyor. Türkiye'de 1 milyon dolayında çocuk işçi bulunuyor. Araştırma ayrıca yasak olmasına rağmen çocuk işçiliğinin artarak devam ettiğini gösteriyor. Ekonomik faaliyette çalışan 6-17 yaş grubundaki çocukların istihdam oranı yüzde 6 dolayında bulunuyor.

Kalıcı çözümler bekleniyor



Sonuç olarak; Türkiye'de ve Düzce'de çocuklar ciddi sorunlarla karşı karşıya. Tüm bu sorunlar, çocuk hakları konusunda toplum olarak henüz iyi bir durumda olmadığımızı kanıtlıyor. Çözüm noktasında ise ailelere ve devlete büyük görevler düşerken köklü adımların atılması bekleniyor.

 

Haber; C.ÜSTÜNER