Binlerce insanımızı kaybettik, binlercesi sakat kaldı, evsiz kaldı, gelecek hayalleri söndü yok oldu.
Her yıl dönümünde olduğu gibi soruyoruz, afetlere karşı hazırlıklı mıyız?” diyerek sözlerine başlayan Düzce Depremzedeler Derneği Başkanı Ayşegül Şenolcan, depremlerin verdiği zararları halâ gideremediklerini ve şu an halâ afetlere karşı hazırlıklı olunamadığını ifade etti.

“Biz halâ 17 Ağustos ve 12 Kasım depreminin verdiği zararları gideremedik. Bunu başaramadığımız durumda nasıl olur da afetlere karşı hazırlıklı oluruz. Sorunların üstünü örtünce sorunlar yok olmuyor. Biz halâ iki depremde hasar olan ve halen ayakta kalan binalarımızın sağlamlaştırılması işini tamamlayamadık. Kurumsal düzeyde böyle bir çalışmanın da yapılmadığını görüyoruz. Bu nedenle yetkililere sesleniyoruz; lütfen bu konuda üzerinize düşen görevleri yerine getirin. Başta Valilik, Belediye olmak üzere il afet acil durum müdürlüğünü ayakta kalan çok katlı binaların onarım güçlendirme ve yenileme çalışmalarını bir an önce yapmak üzere göreve çağırıyoruz.”
İki depremde ayakta kalan binaların depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Bu yapılarla ilgili bir envanter çıkartılmalı, merkezi idareden kaynak istenmeli bir plan dahilinde mal sahiplerini de içine alan bir çözüm üretilmelidir.” İfadelerini kullanan Şenolcan sözlerine şu şekilde devam etti.

“Yerel yönetimler, başta valilik ve belediye olmaz üzere yeni yapılan binalardaki ruhsat vermekten gelen yapı denetimi görevini yerine getirmelidir. Uzmanların uyarıları dikkate alınmalı Düzce'nin kırılmayan fayları araştırılmalı, mevcut deprem riskleri ile ilgili detaylı çalışmalar yapılmalıdır. Yalnızca deprem değil, sel, heyelan gibi doğal afet riskleri olan şehrimizde, afetlere karşı hazırlıklı olmak, afet bilincinin artırılması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Prefabriklerde yaşayan herkesin konut sorunu çözülmeden prefabrikler kaldırılmamalıdır. Fay hattı üzerinde yapıma devam edilen sele ve heyelana açık alanlardaki doğal dengeyi alt üst eden suyu kirleten ve başta Aksu HES olmak üzere yapımı devam eden, bilimsellikten uzak ve özensiz yapılan altı hidroelektrik santralinin yapımı durdurulmalı yenilerinin yapımından vazgeçilmelidir.”

Haber; R. BAL