17 Ağustos 1999 yılında yaşanan depremin yıl dönümünde açıklamalarda bulunan Vali Vasip Şahin, depremin hala acısını içlerinde hissettiklerini ve toplum olarak depremle yaşamaya alışmamız gerektiğini ifade etti. o felaketlerin bir daha yaşanmaması için elimizden gelenin yapılması gerektiğini belirten Vali Şahin, “Günümüzde insanların % 90’ının afetlere karşı hazırlıklı olduklarını görüyoruz.” Şeklinde konuştu.

"İNSANLARIN % 90' AFETLERE KARŞI ÖNLEMLİ"

 “17 Ağustos depreminin acısını hala içimizde hissediyoruz. Büyük bir felaketti. Toplum olarak depremle yaşamak gibi bir durumla karşı karşıyayız. Eğer biz o felaketlerin bir daha yaşanmaması için elimizden geleni yapıyorsak sorun yok demektir. İnsanların % 90’ı afetlere karşı hazırlıklı oldukları görülüyor. Eskisi gibi bina yapımında her beton kullanılmıyor. Yapılan yapıları biz de kontrol ediyoruz. Eğer yapı uygun değilse zaten buna ruhsat verilmiyor.”

"AMACIMIZ HEPSİNİ KALDIRMAK"

Daha sonra da depremden sonra yapılan prefabrik okullar ve prefabrik yapılarla ilgili de bilgiler veren Vali Şahin, prefabrik okulların gün geçtikçe telafisi yoluna gittiklerini ve okulların kaldırılması için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

“Gün geçtikçe bunun telafisi yoluna gidiyoruz. Bu prefabrik dediklerimizin de kimisi çelik konstrüksiyon. Bununla prefabriği ayırmak gerekir. Bir çok Avrupa ülkesinde ve özellikle Amerika’da bu tür binalar genellikle çelik konstrüksiyon olarak yapılıyor. Tabi bu durum bazı binaların bakımında tamiratında eksiklikler zorluklar yaşanmasına neden olabiliyor. Bunlar giderilebilir. Ama bizim hedefimiz bunlar da dâhil olmak üzere tümünü sabit binalara dönüştürmek. Bu noktada çalışmalar devam ediyor.”

"SOSYAL KONUTLARDAN SONRA YIKILACAKLAR"

Düzce’deki prefabrik yapılara da değinen Şahin, prefabrikte kalan insanlar için sosyal konutlar yapıldığını ve yılsonuna kadar bu konutların tamamlanıp prefabrikte oturan hak sahiplerine verileceğini ifade etti.

“Prefabrik yerleşimler konusunda yeni sosyal konutlar yapılıyor. Yapılan sosyal konutların yıl sonuna bitirilmesi hedefleniyor. Orada 500 küsür kont var. Prefabrikte yaşayan vatandaşlarımızın bir kısmı bu konutlara müracaat etti ve kurada hak sahibi oldular. En azında bu sosyal kontlar yapılana kadar vatandaşlarımıza biraz daha müsemma göstermek durumunda kalacağız. Ama ondan sonra prefabrik hayatın sona ermesi konusunda üzerimize düşeni yapacağız.”

Haber; R. BAL