Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen "Sıfır Atık Projesi"nin 2 pilot ilinden biri olan Düzce'de hazırlıklar başladı. Düzce Belediyesi başta olmak üzere bir çok kurumun geçiş yapacağı proje kapsamında uygulama alanlarındaki tüm çöp kovalarının yerini atık kumbaralar alacak. Kâğıt, plastik ve cam gibi çeşitli kategorilere ayrılan kumbaralardaki atıklar yetkili şirketlerce satın alınıp geri dönüşüme kazandırılacak.

Katı atık depolama tesisi noktasında yaşanan sıkıntılar yüzünden yıllardır vahşi depolama yapmayı sürdüren Düzce'de önemli bir sorun teşkil eden atıklar konusunda artık yeni bir döneme giriliyor. Gelişmiş ülkelerin uzun süredir uyguladığı bir yöntem olan atıkları türlerine göre ayrıştırma konusunda Türkiye'de topyekün bir seferberlik başlatıldı. Hem geri dönüşümle ülke ekonomisine katkı sağlayacak olan hem de atıkların yerinde ayrışması konusunda halkı bilinçlendirecek projenin pilot illeri ise Karaman ve Düzce'nin...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde 2017'de hayata geçirdiği Sıfır Atık Projesi'nin ülke çapında duyurulması adına çalışmaların devam ettiği şu günlerde Düzce'de de hazırlıklar hızlandı. İlk olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi ve TRT'de de hayata geçilen projenin pilot il olan Düzce'de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, belediyeler ve bir çok özel ve kamu sektör kuruluşunda kurulması yönündeki çalışmalar devam ediyor.

Atıkların kaynağında ayrı toplanarak ekonomiye kazandırılmasını öngören proje ile çöpe atılan her atık değerlendirilecek. Uygulama alanlardaki tüm çöp kovalarının yerini atık kumbaraları alacak. Kâğıt, plastik ve cam gibi çeşitli kategorilere ayrılan kumbaralara atılan atıklar yetkili şirketler tarafından satın alınacak. Söz konusu şirketler atıkları geri dönüşüm tesislerinde işleyerek yeniden ekonomiye kazandıracak.

Uzun süredir yeni bir katı atık tesisine kavuşmayı bekleyen ama çalışmaların adeta kaplumbağa hızında ilerlediği Düzce'de projenin ne kadar karşılık göreceğini ise zaman gösterecek.

HABER: C. ÜSTÜNER