13 yıldır hasarlı binalar sorunu ile uğraşan Düzce’de, tüm Türkiye ile aynı anda başlayan kentsel dönüşüm sürecinde sadece bir bina yıkıldı. Bakan Bayraktar, “Marmara, Sakarya, Düzce, Kocaeli ve Bolu'da kentsel dönüşüm yapıldı hala da yapılıyor. Sakarya'da süre bitti, şu anda yıkımlar başladı.” Derken, bakanın bu açıklaması, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunundaki değişiklik gerekçesi ile bekletilen Düzce’de kafaların karışmasına neden oldu. Sakarya’da hasarlı binaların tespiti sona ererek yıkımlar başlarken Düzce’de ise hala, riskli alanların tespit edilmesine çalışılıyor.
Riskli binaların tespiti için Düzce Üniversitesine lisans verildi. Ancak, merkezde 558 hasarlı bina bulunan Düzce’de binalarının riskli olup olmadığını öğrenmek için üniversiteye çok az sayıda başvuru yapıldı.
Düzce’de kentsel dönüşümün başladığını söyleyen Bakan Bayraktar, 2013 yılında çok ciddi çalışmalar yapacaklarını bildirdi ancak, sürecin yavaş ilerlemesi Düzce’nin uzun süre daha hasarlı binalardan kurtulamayacağını gösteriyor.

Haber: H. İŞCAN