Türkiye koronavirüs salgını ile mücadelesini aralıksız sürdürürken, bazı fırsatçılar da meydanı boş bırakmıyor. Virüs nedeniyle bayram öncesi ve bayram sonrasında Düzce Hali’ndeki meyve ve sebze fiyatları 2 – 3 kat zamlandı. Bu zamlar market, manav ve pazaryerlerindeki tezgâh fiyatlarına da yansıdı.

“Bu zamları vatandaşın sırtına yükleyemeyiz”

Memur – Sen yolu üzerinde faaliyet gösteren Seç Market İşletmecisi Serdar Güler de Düzce Meyve ve Sebze Hali’nde, ürünlere yapılan zamlar nedeniyle, marketine ürün almayarak, bu duruma tepki gösterdi. Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiğini söyleyen Güler, “Bu zamları vatandaşın sırtına yükleyemeyiz. Bu nedenle, ben müşterime pahalı meyve ve sebze satamam.” dedi.

“Zamlar en sıkıntılı zamanlarda yapılıyor”

“Halkın sıkıntısının en yoğun olduğu zamanlarda meyve sebze fiyatlarına zam yapılmasını doğru bulmuyorum.” diyen Güler, meyve ve sebze fiyatlarına gelen zamlarla ile ilgili, tepkisini şu şekilde dile getirdi:

“Geçtiğimiz haftalarda biberin kilosu 1 buçuk lirayken, bugün hal fiyatları olmuş 3.5-4 TL. Antalya’da sel mi oldu? Biberin tohumu mu değişti, yurt dışına ihraç mı var? Arife gününde mala ciddi anlamda talep oldu, gördüğünüz gibi marketimizde mal kalmadı, yeni mal almaya gittik, aman Allah’ım fiyatlar 2 katı, 3 katı. Görün bak! Yarın veya yarından sonra fiyatlar, yine normale dönecek. Gelmemesi mümkün değil. Kimse bu havalarda malı bekletemez. Böyle zamanlardaki bir günlük karlar, şu milletin üzerine zaten bu kadar yük binmişken, hiç ahlaki değil. Ne yapmamız lazım, birlik olmamız lazım. Nasıl hükümetimiz bu pandemi döneminde elinden geldiği kadar vatandaşlarına yardım etmeye çalışıyorsa, bizim de onlara destek olmamız lazım. Onların yetişemediği yerlerde, bizim de halkımıza yardımcı olmamız lazım.”

“Ben zamlı fiyatları müşterime yansıtamam…”

Zamlı fiyatları müşterisine yansıtmamak için, fiyatlar düşene kadar halden ürün almayacağını ifade eden Güler, şu şekilde konuştu:

“Ben o yüzden bugün rakamlara ve fiyatlara baktım, gerçekten içimize sinmedi. Zaten malda az olduğundan dolayı bu şekilde yükseldiğini halci arkadaşlar söyledi. Ben inanıyorum ki yarın veya yarından sonra bu fiyatlar normale dönecek. Tekrar eski fiyatlardan satmaya başlayacağız. Eski rakamlar derken, biz normalde ürünleri pazaryeri fiyatlarından satmaya çalışıyoruz. Neden pazaryeri fiyatlarından satmaya çalışıyoruz? Zaten ürünleri pazarcılarla aynı yerden alıyoruz ve sadece yüzde 8’lik bir KDV farkımız var. Bu KDV farkından dolayı biraz yüksek satmamız lazım, ama onu da ürünlerimize yansıtmıyoruz. O farkı kârımızdan absorbe ediyoruz. Vatandaşlarımız, bu zor zamanlarda uygun fiyata yesinler diye elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bunu yağan başka arkadaşlarımız da var, sadece biz değiliz. Düzce’de gerçekten çok değerli esnaf arkadaşlarımız var! Bu işi gerçekten çok temiz yapıp, vatandaşa hem uygun fiyata, hem de sağlıklı ürün yedirmeye çalışıyorlar. Ben hepsini takdir ediyorum.”

Halde zam sessizliği

Öte yandan Market İşletmecisi Serdar Güler’in zam tepkisinin ardından soluğu Düzce Sebze ve Meyve Hali’nde alan Öncü Haber ekibi, buradaki esnaflara mikrofon uzatarak, zamlar konusunda görüş almak istedi. Ancak esnaflar, mikrofonumuza konuşmak istemedi.