Türkiye'de yerel demokrasinin işleyişini biliyormuyuz? Eğitimden sağlık hizmetine kadar bir çok konunun görüşülüp karara bağlandığı İl Genel Meclisinden halkımız haberdar mı?

Biz de son günlerde imar ile ilgili gerginlikler ve proje üretmede yetersizlikliği konusunda eleştiri konusu olan İl Genel Meclisini halka soralım istedik.. "İl Genel Meclisi Nedir, ne İş yapar" diye mikrofon uzattığımız vatandaşlarımızın çoğunluğu " bir bilgim yok" şeklinde cevap verdi.

 



Bu zor soru karşısında vatandaşların büyük çocuğunluğu çeşitli bahanelerle soruyu geçiştirdi. "Benim şuanda kafam başka yerde cevap veremem, anlamam sadece oy veriririm. " şeklinde yanıtlar almamız vatandaşların çoğunluğunun İl Genel Meclisi ve çalışmalarından habersiz olduğunu gösterdi. İl Özel İdaresinin karar alma ve bütçe onay organı olan İl Genel Meclisini bilmeyen vatandaşlar, meclis üyelerinin nasıl seçildiğinden de bi haber.

İl Genel Meclisi üyelerinin nasıl belirlendiği ile ilgili olarak ise bazı vatandaşlar" milletvekilleri belediye başkanı yada delegeler seçer" şeklinde cevaplar verdi.

İl Genel Meclisi Nedir Ne iş yapar?

İl genel meclisi, il özel idaresinin karar organıdır ve ilgili kanununlarda gösterilen esas ve usullere göre ildeki seçmenler tarafından ilçeler adına seçilen üyelerden oluşur.

İl genel Meclisi ve İl Daimi Encümeni, şu işleri yapar:
- Yatırım ve çalışma programlarını görüşmek ve karara bağlamak.
- Bütçe ve kesin hesabı kabul etmek.
- Belediye sınırları dışındaki alanların imar plânlarını görüşmek ve karara bağlamak.
- Borçlanmaya karar vermek.
- Bütçe içi işletmeler ile Türk Ticaret Kanununa tâbi ortaklıklar kurulmasına veya bu ortaklıklardan ayrılmaya, sermaye artışına ve gayrimenkul yatırım ortaklığı kurulmasına karar vermek.
- Taşınmaz mal alımına, satımına, tahsisine, kiralanmasına ve karar vermek.
- Şartlı bağışları kabul etmek.
- İl özel idaresi yatırımlarının yap-işlet veya yap-işlet-devret modeli ile yapılmasına, il özel idaresine ait şirket, işletme ve iştiraklerin özelleştirilmesine karar vermek.
- İl özel idaresi tarafından çıkarılacak yönetmelikleri kabul etmek.
- İl özel idaresinin ve bağlı kuruluşlarının kadrolarının ihdas, iptal ve değiştirilmesine karar vermek.
- Ücret tarifesini belirlemek.
- Kamulaştırma kararlarını almak ve uygulamak.
- Öngörülmeyen giderler ödeneğinin harcama yerlerini belirlemek.
- Kanunlarda öngörülen cezaları vermek.
- Belediye sınırları dışındaki umuma açık yerlerin açılış ve kapanış saatlerini belirlemek.
- Vali tarafından havale edilen konularda görüş bildirmek.

Haber: S. KAŞKIR