Düzce'nin batı illeri arasında YGS'de son sıralarda yer almasını bir de sokaktaki vatandaşa soralım istedik. Hem öğrencilere mikrofon uzattık hem de vatandaşlarımıza. Başarısızlığın sebepleri olarak çeşit çeşit yanıtlar aldık. Kimi faturayı öğrenciye kimi veliye kimi de devlete kesti... Ama ortak görüşse Düzce'nin aldığı bu sonucun kötü ve eğitim seviyesinin çok düşük olmasıydı.

Düzce tam olarak il olamadı

Mikrofon uzattığımız vatandaşlardan kimi sebebini bürokrasiye keserek “Milli Eğitim Müdürünün biran evvel değiştirilmesi lazım. Okullarda hiç denetleme yok. 2 çocuğum var paradan başka bir şey istemiyorlar. Çok geri kalmışız. Yeni bir il olmasına rağmen neden bu kadar geri kalmış, yatırım yapılmamış bunu sorarım yetkililere. Bunun öğrenci Ya da veliyle alakası yok. Yatırım değerlendirilmeyince halkımız ne yapacak.Düzce tam olarak il olamadı. Hala kasaba görüntüsünden çıkamadı. Çok büyük bir yanlış. 3., 5. olmasını beklerken 65. olmuşuz çok geride kalmışız yazık. ”şeklinde cevap verdi.



Hepsi sokakta geziyor

Bazı vatandaşlar öğrencilerin çalışmadığı söylerken velilerinde ilgisiz davrandığına dikkat çekti.

“Mesele öğrencide bitiyor. Daha çok çalışırlarsa iyi olacaklarına inanıyorum.Veliler anne babalar çocuklarına sahip çıkmıyorlar. Omzu düşük olsun, futbolcu olsun istiyorlar. Velilerin de duyarsızlığından kaynaklanıyor. Veliler öğrencilerin peşine düşse böle olmazdı. Eğlence yerleri tıklım tıklım dolu. Kimse ders çalışmıyor. Hep öğrenci. Başarısızlığın en büyük sebebi Düzce'de rahat yaşam. Boşu boşuna dershaneye gidiyorlar. Hepsi sokakta geziyor. Gençlerimiz internetle oyunla meşgul olması, velilerin ilgilenmemesi ve devletin okullara verdiği desteğin düşük olması etkili olabilir.”

Milli eğitim konusunda büyük bir eksiklik var

Öğrenciler de okullarda eksiklilerin olduğunu Düzce'de meslek liselerinin çoğunlukta olmasının da başarı sıralamasını etkilediği yönünde görüş bildirdi.

Öğrenciler, “Düzce eğitim seviyesi açısından geri kaldı. Okullara ağırlık verilmesi lazım. Milli eğitim konusunda büyük bir eksiklik var. okullardaki eğitim yetersiz. O yüzden dershanelere ihtiyaç duyuyorlar.Bir de meslek liselerinin sayısının fazla olmasından kaynaklanabilir. Bunların çok olması diğer liselerinde başarısını düşürdü. Öğrencilerinde pek çalışmaması ve sınavın zorluğu da etkili.”dediler

Haber: S. KAŞKIR