Dün yaptığımız halk röportajında İl Genel Meclisinin ve görevlerinin ne olduğu konusunda halkın büyük çoğunluğu habersiz çıktı. Bizde her ayın ilk 5 günü toplanan meclis üyelerine bu durumu sorduk.Meclis üyeleri halkın il genel meclisini bilmemesini ilgisizlik olarak yorumlarken, halkın hizmetin nereden geldiği ile ilgili pek fazla bilgilenmediklerini dile getirdi.

 



Bu konuda duyarlılık yok

Meclis üyelerinden MHP'li Ergin Özensel, halkın bu konuda duyarlı olmadığını savundu.

Ergin Özensel, "il genel meclisinin 5302 sayılı kanuna göre geniş kapsamlı bir iş alanı var. Bunlar özellikle belediye sınırları dışında köylere hizmet ile ilgili. Özel idare ve eski köy hizmetleri birleşmiş ve yeniden yapılanmış. Geniş alana köylerin su kanalizasyon gibi hem alt yapı hemde üst yapı hizmetlerinin yanında bir sürü sosyal hizmetlerle ilgili görevleri var. Eldeki imkanlar dahilinde yapılabildiği kadar yapılıyor. Bu yeniden yapılandı. Halkın bilmemesi de doğaldır. Şehri fazla ilgilendirmediği için olabilir. Köylerde de birebir ilişki içinde olduğumuz insanlar muhtarlar. Halk biraz bu konuda duyarlılık yok. Kim yapıyor, nasıl yapıyor bunları pek takip etmiyor."ifadelerini kullandı.

Vatandaş oyunun nereye gittiğini bilmiyor

İl Genel Meclisinin bir çok görevi olduğuna dikkat çeken Meclis üyesi İsmail Akalın ise, il genel meclisinin görevlerinin pasifize edilmesini doğru bulmadığını dile getirdi.

İsmail Akalın, "Akşam seyrettim. Halkın bireysel anlamda ilgisizliği, başıboşluğu. Vatandaş verdiği oyun nereye gittiği bilmiyor. Aslında yerel seçimlerde vatandaşlar, belediye encümeni, il genel meclisi ve muhtarlara oy kullanıyorlar. Ben bunu sorumsuz bir davranış olarak nitelendiriyorum. Il genel meclisin görevleri köyler hizmet, projelendirme. En güzel örneği D-100'e imar projesini il genel meclisi yapıyor. Bu vatandaşın ilgisizliği. Bizim görevlerimizi pasifize etmek bizimde hoşumuza giden bir durum değil."diye konuştu.

Meclis üyesi Sinan Aydın ise İl Genel meclisini halkın bilmediğine inanmadığını ifade etti.

Sinan Aydın, "Ben ona pek inanmıyorum. Halkımız il genel meclisinin ne iş yaptığını da bilir, seçim zamanı kime oy verdiğini de bilir. Belki biraz ilgisizlikten düzgün cevap vermemiştir."şeklinde konuştu.

Hizmet ayağına geldiği için bilmiyor

Halkı bilmemesinin haklı yanları olduğunu hatırlatan Mecli üyesi Necmi kap, il genel meclisinin halktan ziyade meuhtarlar muhattap olduğunu belirtti.

Necmi Kap, "Halkımızın bilmemekte haklı tarafları vardır. Çünkü bütün görev muhtarlar aracılığıyla yapılıyor. İl genel Meclisi üyelerinin görevi, belediye sınırları dışında kalan bütün yerleri alt yapı üst yapıları ile ilgili her sorunu ile ilgilenir, bunların çoğunluğu il genel meclisinde aciliyetine göre yapmak göreivdir. Vatandaşlar bunlardan sorumlu olarak muhtarları görüyor ama il genel meclisi üyeleri üstlendiği işlerdir. Hizmet halkın ayağına geldiği için nerden geldiğini pek düşünmüyor." şeklinde konuştu.

Kendimizi tanıtmıyoruz

Meclis Üyesi halkın İl genel meclisini bilmemesinin meclisi üyelerinin kendilerini ve çalışmalarını tanıtmamasından kaynaklandığını savundu.

Ahmet Turan, "Halkımızın bilmemesi normal. Biz seçim döneminde "il genel meclisine üyeyiz" dediğimizde vatandaşımız belediye meclisini daha ön planda tutuyor. Il genel meclisi mahalli ve müşterek konularla ilgilendiğini bilmiyor. Bunları tanıtmak bizim görevimiz. Çünkü Düzce'nin bütün mahalli ve müşterek hizmetlerini il genel meclisnden geçiyor. Bu konuda ilgenel meclisi üyeleri olarak tanıtım yaparak vatandaşı ilgilendirmemiz gerekiyor."dedi.

Meclis üyesi Harun Vezioğlu'da halkın daha çok belediye meclisini bildiğine dikkat çekti.

Harun Veziroğlu, "genelde halkımız belediye meclisi ile iç içe olduğu için il genel meclisi çalışmaları pek bilmiyor. Bu soruyu köylerde sorsanız daha iyi yanıt alacağınaza inanıyorum. Belediye mahalleleri arasında pek fazla hizmet etmiyoruz. Eğitim, sağlık, bayındırlık gibi konular bizim elimizden geçiyor, fakat bunlar belediye sınırları içinde olduğu için il genel meclisini bilmiyorlar."ifadelerini kullandı.

Haber: S. KAŞKIR