Düzce Arı Yetiştiricileri Birliği (DÜZAYBİR) Başkanı Cafer Kaba, Hoşafoğlu Köyü’ne kurulması için çalışmaların son hız devam ettiği çimento fabrikasının hali hazırda ilçede belli bir nüfusun geçim kaynağı olan ve besin özellikleri nedeniyle adını duyurmayı başaran Yığılca Balına yansımasını aktardı.

Toz balı olumsuz etkileyecek

Kaba, fabrikanın faaliyete başladığı an arıcılığı etkisinin nasıl olacağını anlattı. “Yığılca Dünyanın arıcılıkta tanıdığı bir ilçemizdir. Orada çimento fabrikasının olması orada çevreyi belli ölçüde etkileyecektir. Fabrikanın tozu arıların çok önemli olan tozlaşmasına etki edecek. Arıların çiçeklenme döneminde çiçeklerin üzeri toz kapladığında arı o çiçekten nektarı alamayacak. Arı gıdasını doğadan alamadığı zaman üreteceği balın kalitesinde sıkıntı yaşanacaktır.”

Yığılca halkı tercihini iyi yapsın

Yığılca’nın ileri gitmesi için taşlı topraklı bir yatırım yerine turizme yönelmesinin daha doğru bir tercih olacağını belirten Kaba, Yığılca halkına seslendi. “ Orada tozun olması Yığılca halkına sıkıntı verecektir. Ekonomik anlamda bir şeylerin yapılması gerekliliği de Yığılca’nın gerçeğidir. Yığılcalılar arıcılık mı, sanayi mi? Bu iki alan arasında tercihini çok iyi yapmalıdır. Doğa güzelliği ya da çevre güzelliğini baltalayacak bir işletme mi olsun isterler? Tercihlerini iyi yapmaları gerekiyor. “

Fabrika ile arıcılık sektörlerinin istihdam oranlarını değerlendiren Kaba, Yığılca halkının fabrikanın bugün ilçeye gelmesine sevindirebileceğini fakat yarın çok büyük zararlar görebileceklerini göz önünde bulundurmaları istedi.

Şaşırıyorum…

Kaba bilim insanlarının fabrikanın çevreye olumsuz etkilerini bildiklerini fakat konuşmadıklarını belirterek eleştirdi. “Yığılca Arısının çok özellikli olduğunu TV’lerde gazetelerde söyleyecek kadar boy gösterenlerin bu girişimle ilgili niye seslerine çıkarmadıklarına şaşırıyorum. Burada konuşması gereken bilim insanlarıdır. Arımıza sahip çıkmamız gerekir.”

Haber:Y.SEVER