CHP, vatandaşın ısınma ihtiyacının mevsim şartlarına göre arttığı şu günlerde yüzde 10 oranında zam yapılacağı yönünde haberlerle gündeme gelen doğalgaz ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı (TBMM)'na kanun teklifi sundu. CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın tarafından sunulan teklifte yüzde 18 olan doğalgazdaki KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesi ve ÖTV'nin kaldırılması talep edildi.

"Vicdanları zorlayan vergiler var"

CHP Milletvekili Ahmet Akın, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada bu teklife ilişkin görüşlerini belirtti. Akın, "Akaryakıt, elektrik ve doğalgaz devlet için en kolay vergi toplama aracı olarak görülüyor. Bu ürünlerde vicdanları zorlayan vergiler var. Mesela ısınma! Siz ısınmayan bir evde yaşayabilir misiniz? Yaşayamazsınız. Ama doğal gazdan hem ÖTV hem de lüks tüketimmiş gibi yüzde 18 oranında KDV alıyorsunuz. Evlerde ısınma amacıyla kullanılan doğalgazda ÖTV’nin kaldırılması ve KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi için bir kanun teklifi verdim. Halktan yana olduğunuzu iddia ediyorsunuz. İşte size bunu kanıtlama fırsatı. Gelin kanun teklifime destek verin halk yararına olan bu teklifi birlikte yasalaştıralım, borç içindeki halkımızın hiç olmazsa ısınma faturasını düşürelim." dedi.

"Enerji Kimlik Belgesi'nde hükümet sınıfta kaldı"

Akın ayrıca Enerji Kimlik Belgesi uygulamasında hükümetin sınıfta kaldığını savundu. CHP Milletvekili Akın, "2008 yılında yayınlanan Enerji Performans Yönetmeliği hükümlerine göre ülkemizde bulunan yaklaşık 9 milyon binanın 2 Mayıs 2017 yılına kadar enerji kimlik belgelerini almaları gerekiyor. Bu sürenin sonuna yaklaşılmasına rağmen binaların sadece 442.500 adedinin, yani yüzde 5’inin Enerji Kimlik Belgesi’ni alabildiğini Çevre ve Şehircilik Bakanı Komisyonda açıkladı. Bu durum, önemli bir enerji kaynağı olarak gördüğümüz enerji verimliliği konusundaki duyarsızlığa en önemli örnektir." şeklinde konuştu.