"15 TL" umuduyla fındığını bekleten üreticilerin piyasayı yakından takip ettiği şu günlerde Düzce'de fındıkla ilgili haberler art arda geldi.


FİSKOBİRLİK 12.25 TL'DEN ALIM YAPIYOR

İlk olarak FİSKOBİRLİK, Düzce'de yüzde 50 randımanlı fındığı 12.25 TL'den aldığını duyurdu. Borçları yüzünden zor dönemler geçiren ve son 3 yıldır tekrar sahneye dönen Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) sezon başıdan bu yana piyasanın 20-30 kuruş üzerinde fiyatla alım yaptığını ve ödemeleri de peşin olarak gerçekleştirdiğine dikkati çekiyor. Birliğin Düzce yetkilileri, yüzde 50 randımanlı fındığın piyasada 12 lira olduğunu, FİSKOBİRLİK'in ise 12.25 liradan alım yaptığını bildirdi.


"KİLOGRAMI 14,51" HEYECAN YARATSA DA...

Ancak 12-12.5 TL'nin emeklerinin karşılamadığını sık sık dile getiren üreticileri bu rakam memnun etmezken Düzce Ticaret Borsası ile ilgili gündeme gelen haber tam da ağızlara bal çalan cinstendi..

Düzce Ticaret Borsası'nda fındığın 14,51 liradan satıldığı basına yansıdı. Üreticilerde büyük heyecan yaratan bu haberin detaylarına bakıldığında kabuklu ve tombul fındık (levant) için borsada işlem rakamlarının verildiği görüldü. Buna göre; en düşük 13.08 olan kabuklu tombul fındığın en yüksek 15.05 ve ortalama ise 14,51 liradan satıldığı bilgisi paylaşıldı.


BORSA'DA FİYAT 11.75'E GERİLEDİ

Tüccar satışını baz alan Haberler.com'daki bu açıklamanın aksine Düzce Ticaret Borsası'nın internet sitesine bakıldığında üreticilerin canını sıkacak bir tablo ortaya çıkıyor. Borsanın, 30 Eylül 2016 günü için yüzde 50 randımanlı fındığa biçtiği fiyat net 11.75, brüt ise 12.00 TL...


BEKLENTİ 15 TL AMA...

Hasadın üzerinden geçen 1 aylık süreçte fiyatların hala beklediği rakamlara yaklaşmaması fındık yetiştiricilerinin umutlarını yavaş yavaş kırıyor. Bu yıl rekoltenin düşüklüğüne karşılık fiyatların tüccardaki karşılığının 11.5-12.5 TL arasında olmasına anlam veremeyen üreticiler, Düzce'de önemli bir geçim kaynağı olan fındığın artık hak ettiği değeri almasını her platformda dile getiriyor. Yorumlarında ve açıklamalarında tekelleşen büyük firmaların tüccarlar üzerinden piyasayı yönettiğini savunan çoğu üretici, fındığın asgari 14 TL olması gerektiğinin altını çiziyor. Beklenti ise fındığın 15 TL'den alıcı bulması... Hem dolu ve don gibi nedenlerle yaşanan rekolte düşüklüğü hem de geçen yılla bir farkı olmayan piyasa fiyatları yüzünden üreticiler için bu yıl da hafızalara "Kara Sezon" olarak kazınacak gibi görünüyor. Her sezonun değişmeyen uyarısı ise hala tekrarlanıyor: "Fındığınızı kesinlikle emanete bırakmayın!"