Sektörde heyecan yaratan konut kredisi faizlerindeki indirim hem satıcıda hem de yeni ev sahibi olmak isteyenlerde 'Daha da düşer' beklentisine yol açtı. Düzce'nin bir çok bölgesinde inşaatları yükselen Horizon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Candoğan Bektaş, düşen faizlerin piyasaya etkisini değerlendirdi.

"FAİZLERİN DÜŞMESİ SATIŞLARINA NE YÖNDE ETKİLEDİ?"

"Siyasi karışıkların olduğu bir ekonomide halk öncelikli olarak siyasi istikrar istiyor." diyen Bektaş,  şöyle konuştu: "15 Temmuz Darbe Teşebbüsü maalesef halkımız adına çok üzücü bir olaydı fakat daha güçlenerek bu olumsuz atmosferden çıktık. Siyasilerimizin Başbakan ve Cumhurbaşkanımızın bu konudaki kararlı tutumları bizlerin bu süreci daha hızlı atlatmamızı sağlayacaktır. Ekonomimiz şuanda bile özellikle Rusya'daki gelişmelerden dolayı Dolar ve Euro'daki stres baskısının azalmasından da anlaşılmaktadır. Faiz indirimlerinin etkisi bir günde bir haftada 10 günde direkt etkisi ekonomiye yansımayacaktır. Çünkü olay ne kadar hızlı bir şekilde atlatılsa da 1 gün sonra bertaraf edildiği halk tarafından anlaşılsa da sonuçta bu hepimizde travma etkisi yaratmıştır. Onun için bunun geçmesi biraz zaman alacaktır. Bunun aynı örneğini depremde'de yaşadık. Ama bu faiz indiriminin konut satışlarına çok büyük fayda sağlayacağını düşünüyorum. Etkisinin de 1 maksimum 2 ay içerisinde geri dönüşünün olacağını düşünüyorum."

"FAİZ ORANLARININ DÜŞMESİ TALEBİNİ ARTTIRIR"

"Faiz oranlarının düşmesi insanların talebini arttıran bir unsurdur." diyerek konuşmasını sürdüren Yönetim Kurulu Başkanı Candoğan Bektaş, şu ifadeleri kullandı: "Sonuçta totaldeki maliyetin  düşmesine neden oluyor. Fakat biliyorsunuz konut alımları; oturum, ihtiyaç ve yatırım amaçlı oluyor. Daha çok ihtiyaç odaklı insanlarımız bir şekilde ev alması gerekiyorsa kredi tutarını minimuma indirecek şekilde gerekli öz varlıklarına satış yaparak finanse edecek bir şekilde evi almaya çalışıyor. Fakat faiz oranlarının düşmesi ile birlikte aslında bir evi olan fakat yatırım amaçlı ev almak isteyenlerin bundan daha çok etkileneceğini düşünüyorum.Yatırım amaçlı ev satışının en büyük unsuru; insanlar ne kadar para koyup totalde ne kadar ev alabileceğine bakıyor. Merkez Bankası'nın faiz oranlarını düşürmesiyle, bankaların maliyetinin düşeceği için oranların ben daha da aşağıya ineceğini düşünüyorum. Bu konuda sadece bankalar değil Merkez Bankası'nın da bir adım atacağına inanıyorum. Bunların hepsi gerçekleştiğinde ekonomimiz daha aktif şekilde daha büyük rakamlara ulaşacağını ümit ediyorum."


Haber; C. ÜSTÜNER