Hasat başladı

Ağustos ayının gelmesi ile birlikte Düzce'de fındık toplamak için yavaş yavaş tarlalara girilmeye başlandı. Bu yıl geçen yıllara kıyasla dallarda fındık çok olmasa da randımanın yüksek olması bekleniyor. Günler öncesinden fındık ağaçlarının altındaki otları biçerek hasada hazırlanan tarla sahiplerinden kimisi fındığını ailesi ile toplamayı tercih ederken, kimisi ise mevsimlik tarım işçileri ile anlaşıyor.

Yüzlerce işçi Düzce'nin yolunu tuttu

Eşyalarını minibüslere yükleyerek haftalar sürecek fındık hasadı için Düzce'nin yolunu tutan yüzlerce mevsimlik işçi, 2 ay boyunca köylerde fındık toplayacak. Bu yıl günlüğü 70 TL'den başlayıp 90 TL'ye kadar çıkan yevmiye ücreti ile çalışan fındık işçileri, eylül ayının sonlarına doğru memleketlerine dönüşe geçecek.

Yaşam koşulları iyileştirildi

Düzce'de önemli bir geçim kaynağı olan fındığın geniş yelpazede toplanmasına bağlı olarak çok sayıda işçinin şehre gelmesi çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi ihtiyacını da doğurdu. Daha önce fındık tarlalarında çadır kuran ve zor şartlar altında çalışan mevsimlik tarım işçileri için artık Düzce'de bir çok sosyal donatıyı içerisinden barındıran yaşam kentleri oluşturuluyor. Özellikle 16 yaşından küçük çocukların tarlalara sokulmaması için eğitim faaliyetleri devreye sokuluyor. Bu doğrultuda henüz bir kaç yıl öncesine kadar 3-15 yaş aralığındaki çocuklarını beraberinde tarlalara götüren aileler artık okullara bırakarak, çalışmaya gidiyor. Tüm bu gelişmeler sayesinde aylarca memleketlerinden uzakta çalışan işçilerin daha rahat şekilde ekmek parasını kazanması amaçlanıyor.



Üretici ve işçinin nabzı

Yeni hasadın başlaması ile birlikte her yıl olduğu gibi bu yıl da soluğu fındık tarlalarında alan haber ekibimiz hem üreticilerin hem de işçilerin nabzını tuttu. Son 3 sezondur fındığın 10 TL ve altında alıcı bulması yüzünden sıkıntılı günler geçiren üreticiler, fiyatın 15 TL'nin altına düşmemesi beklentisini yinelerken, gerekçe olarak ise artan maliyetleri gösteriyor.

"Şimdi fiyat bekliyoruz"

Fındık üreticisi İlker Çilli, iyi bir rakam beklediklerini söyleyerek, şöyle konuştu:

"Hasadımız geçen yıllara göre biraz az olsa da randımanımız şu anda gayet iyi durumda. Yalnız sıkıntımız şu; harmanımızı yaptık ama önümüz bayram, okullar açılıyor, fındık fiyatı hala açıklanmadı. Biz şu an bekleme içerisindeyiz. Biz fındığı kendimiz topladık çünkü fındık yevmiyesi 80 TL. Ürünümüz az olduğundan dolayı bu nedenle kendimiz topladık. Şimdi fiyat bekliyoruz.”



"Fiyatın 15 TL olması gerekir"

Diğer bir üretici Bekir Kulaç da bu yıl geçen yıldan daha az fındık olduğunu belirterek, şunları kaydetti:



“Bu sene hasat geçen yıla oranla dörtte bir oranında düştü. Yevmiyeyi kendimiz 90 TL olarak veriyoruz ve ayrıca kahvaltı veriyoruz. Doğal olarak maliyet oldukça yüksek geliyor. Bizi kurtarmıyor ama fındığımızı toplamak zorundayız. Fındığı dalında bırakma gibi bir lüksümüz yok. Fındığın bakımı, ilaçlaması, gübresi nedeniyle fiyatının 15 TL olması gerekir ama biz 13 TL olsa bile "Şükür" diyeceğiz. Bu emeğe, bu ürüne göre en az 15 TL olması gerekiyor.”



Okul harçlığını çıkarmak için

Kilometlerce uzaktan çalışmaya gelen mevsimlik işçiler ise sıcağın kendilerini zorladığını ifade ediyor. Okul harçlığını çıkarmak için fındık toplamaya geldiğini söyleyen mevsimlik tarım işçisi Sümeyra Aydın, şu ifadeleri kullandı: "Hem okul harçlığı hem de kitap almak için çalışıyorum. Bunlara bir de gezmeyi ekleyince para yetişmiyor. Bu nedenle buraya gelip çalışıyorum. Sabah saatlerinde toplamak kolay oluyor ama güneş çıktıktan sonra çok zorlanıyoruz."

Haber: C. ÜSTÜNER