Son 3 yıldır Düzce Valiliği öncülüğünde yürütülen Doğalgazı Yaygınlaştırma Projesi’ne karşılık Düzce kış aylarında hava kirliliğinin pençesinden kurtulamıyor. Özellikle Aralık-Şubat aylarında artan kirlilik Düzceliler’e adeta nefes aldırmıyor. Doğalgaz teşviğine karşılık hem coğrafik yapısı hem sanayi kenti olması hem de Ankara-İstanbul arasında önemli bir geçiş güzergahı olması Düzce’nin hava kirliliğinden kurtulamamasına neden oluyor.  

Uzmanlara göre hava kirliliği, birçok kronik hastalığa neden olan faktörlerin başında geliyor. Gelişen teknoloji ve sanayileşmeye bağlı olarak hem Türkiye’de hem de özellikle Düzce gibi sanayi şehirlerinde hava kirliliği giderek yaygınlaşıyor. Ciddi boyutlara ulaşan hava kirliliğinin ise sağlığımız üzerinde olumsuz etkileri büyük.
Öncü Haber ekibi Düzce’de özellikle kış aylarında tavan yapan hava kirliliği ile ilgili vatandaşların düşüncelerini sordu. Düzce’nin havasından memnun olmayan vatandaşlar, bu sorunun büyümeden önüne geçilmesini istiyor.




“İnsanların kalitesiz kömür kullanmaması lazım”

İki yıl önce Düzce’de ki hava kirliliği ile alakalı yetkilileri uyardığını fakat bir sonuç alamadığını söyleyen Düzce Bisikletliler Platformu Başkanı Nizamettin Ulaş şöyle konuştu: “Düzce’nin havasından memnun değilim. İki yıl önce kendi sosyal medya hesabımdan hava kirliliği ile alakalı paylaşımlar yapmıştım ama değişen bir şey olmadı. Bir şeylerin değişeceğini de tahmin etmiyorum. Birinci sebebi ekonomiktir. Doğalgaz fiyatları arttığından dolayı çoğunluk doğalgaz kullanmıyor. Fiyatları ucuz diye insanlar kalitesiz kömür kullanıyorlar. Yani hava kirliliğine en çok elzem olan kömürler bunlar. Düzce konumu açısından dağlarla çevrili olduğu için ortada kalıyor. Kalıcı Konutlardan Düzce’ye baktığını zaman Düzce’nin bir sis tabakası içinde olduğunu görüyorsunuz. Çünkü kirli hava yoğun olarak buraya çökmüş vaziyette. İkinci sebebi de organize sanayi bölgesidir. Fabrikaların bacalarında filtre yok. İki yıl önce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yazı yazmıştım. Bu fabrikaları denetimden geçirin ve bacalara filtre takılmasını sağlayın. Ama bir denetim yapılmadığı için organize sanayi bölgesi yine aynı şekilde kaldı. Onun için Düzce’nin havasından memnun değilim.”




“Kalitesiz kömür denetimleri arttırılmalı”

Çözüm olarak yetkililerin denetimleri arttırması gerektiğini söyleyen Nizamettin Ulaş “İnsanların kalitesiz kömür kullanmaması lazım. Belediye Zabıta ekiplerinin ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerinin yapacağı denetimler çok önemli. Düzce’nin şehir merkezinin başka bir yere taşıma imkanı olmadığına göre bu denetimlerin sıklaştırılması lazım. Bunları yaparsak yavaş yavaş bu kirlilik azacaktır. Bunları yaparsak Düzce’yi ve çevresindeki tabiatı kurtarırız. Ben 12 senedir Düzce’de yaşıyorum. Ben Düzce’nin doğal tabiatını sevdiğim için buraya geldim. Bunları yaparsak Düzce’yi kurtarmış oluruz” diye konuştu.


“Hava kirliliği bronşit hastalığı olanları çok etkiliyor”
Bronşit hastalarının hava kirliliğinden etkilendiğini belirten vatandaş şunları söyledi : “Düzce’nin havasından memnun değilim. Havası çok kirli. Bronşit hastalığı olanları çok etkiliyor. Bende bir bronşit hastasıyım ve çok zorlanıyorum. Bu hava kirliliğinin sebebi kalitesiz kömür kullanmadır. Doğalgaz olsa bir çözüm olabilir ama insanların maddi olarak gücü doğalgaz kullanmaya yetmeyebilir. Ama belediye bir çözüm getirip durumu olmayanlara yardımcı olursa olabilir. Durumu iyi olmayanlar için doğalgazı kolaylaştırırsa insanlar ve doğa için güzel olur. Düzce ve Türkiye genelinde maddi sıkıntı olduğu için devletin bu konuda yardım etmesi gerekiyor.”


“Şehir merkezinde nefes almakta güçlük çekiyoruz”
Şehir merkezinde nefes almakta zorlandığını söylen vatandaş şunları söyledi: “Özellikle sabahları şehir merkezinde nefes almakta güçlük çekiyoruz. Kalitesiz kömürleri yakıyorlar havayı kirletiyorlar. Belediye bu konuda denetimleri sıklaştırması lazım. Kalitesiz kömür kullanılmasını engellenmesi gerekiyor. Sabah ve akşamları burada nefes alamaz hale geliyoruz hava kirliliği yüzünden. Yetkililer bunu çözmesi gerekiyor.”




“Belediye insanlara yardım etmeli”

Doğalgaz kullanımı için belediyenin durumu olmayan insanlara yardım etmesi gerektiğini söyleyen vatandaş şunları söyledi: “İnsanların doğalgazı kullanmaya maddi olarak gücü yetmediği için kalitesiz kömür kullanıyor. İnsanlarda para olmayınca mecburen ucuza kaçıyorlar. 2 bin liraya alacağı kömürü 700 liraya alıyor. Bu seferde kömürün kalitesizliğinden hava kirleniyor. Belediye bu konuda vatandaşlara yardım etmelidir.”





“Hava kirliliğinde ikinci sırada olduğunu biliyoruz”

Düzce’nin hava kirliliğinde ikinci sırada olduğunu söyleyen vatandaş şöyle konuştu: “Düzce’nin havasından memnun değiliz. Hava kirliliğinde ikinci sırada olduğunu biliyoruz. Bunun nedeni buradaki sanayi ve kalitesiz kömür kullanılmasıdır. Buradaki araçların şehir içinde bu kadar çok dolaşmasını engellemek lazım. Geceleri özellikle havalar çok kötü oluyor. Nefes almakta zorlanıyoruz. İnsanların bilinçlenmesi gerekiyor.”